Onze tuin, een grote renovatie en metamorfose

Hits: 11981

Artikelindex

In 2010 hebben we onze tuin voor en opzij van het huis totaal gerenoveerd.

Alles wat erin stond, is verwijderd en dat was heel wat, zoals een berk met een doorsnee van meer dan 35 cm, een reusachtige hulststruik, veel bamboe (een echte woekerplant) en veel grote struiken en kleine boompjes. Daarna is de hele tuin opnieuw "opgebouwd", bestraat met een pad en een pleintje, en beplant en voorzien van een paar in het oog springende rozenbogen en een klimplantstaander met een blauwe regen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Renovatie van onze tuin

voorjaar 2010

Dit onderdeel van mijn website is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar er was altijd veel belangstelling voor, dus ook in deze nieuwe vorm neem ik de reportage toch maar weer op. (De reportage over het renoveren van al onze kozijnen en buitendeuren laat ik achterwege). 

 

Voorjaar 2010 laten wij onze tuin voor en opzij van het huis volledig en grondig renoveren. We halen alle groen er uit, schrapen minstens 15 cm grond met onkruid en wortels weg, vernieuwen de grond met mest en compost, leggen nieuwe bestrating aan en bouwen een paar ornamenten als rozenbogen en een unieke plantenstaander waarop een grote blauwe regen (Wisteria sinensis) gaat groeien. Verder komt er een landelijk 'Frans' hekwerk op de scheiding en een beukenhaag voor langs de straat.

Voor het verwijderen van de ca. 35 jaar oude berk (doorsnee ca. 35 cm op 1 m hoogte) is een kapvergunning aangevraagd en verkregen.

Het werk wordt uitgevoerd door en onder regie van Guchelaar Tuin en Landschap uit Marknesse, het bedrijf van mijn neef Roel Guchelaar. Meer info op  www.hogu.nl .

Hieronder doe ik van alle fasen verslag met foto's en bijschriften. De bedoeling is om, als de tuin klaar is, regelmatig updates te maken van hoe de tuin zich ontwikkelt.

We beginnen met een paar oriënterende gesprekken en met schetsen die we zelf maken met onze ideeën erin, en een ontwerp van Roel.  Dat laatste moet nog een keer over omdat we eerst uitgingen van vloeiende ronde lijnen maar daar konden we geen bestrating bij vinden die ons aanstond, dus werd het een strak maar toch speels ontwerp met rechte lijnen en met een betonnen bestrating van getrommelde stenen in wild verband in twee kleuren, die passen bij de stenen van het huis. Enerzijds wordt het een strakke, formeel ingedeelde tuin; anderzijds zijn er romantische elementen als de rozenbogen en de plantenstaander. De beide rotstuindelen geven weer een heel ander accent. Ondanks die verschillende elementen in een vrij kleine tuin (ca. 130 m2)   is het een organisch geheel geworden nu het klaar is. Oordeelt u zelf maar.

naar boven