A: Zeeland, Walcheren, Groot Valkenisse in de herfst 2011

Hits: 13646

Artikelindex

Zeeland is een provincie waar we graag komen. We hebben daar een plekje (een particulier huisje) gevonden  bij Groot Valkenisse (bij Biggekerke) waar we steeds naar terug komen. Het ligt op een unieke plek een eindje achter de hoogste duinen van Nederland en is heel comfortabel. Nu we meer verre reizen maken, komt het er niet meer elk jaar van.  Maar in oktober 2011 zijn we weer geweest. Veel gedaan en veel gezien. Kijk mee op de vele foto's! 

  

  

                                                               *** Nog meer foto's op de andere pagina's over Zeeland op deze website!


 


 

In het fotoboek ZEELAND staan veel foto's uit mijn voorraad. Ze zijn uit 2006 en 2007, beide in de voorjaarsvakantie in februari, en enkele uit november 2008. Toen was het al echt winter.  In november 2011 voeg ik er een groot aantal toe van de herfst 2011, eind oktober. We logeren dan in de bungalow, die voor het witte huis staat. 

Dit is het huisje in 2006. Midden in het Walcherse polderlandschap en 10 minuten lopen van de hoogste duinen en het strand. Het is een volledig gerenoveerd arbeidershuisje, oorspronkelijk uit 1669, en het staat achter een bungalow, die ook te huur is. Het uitzicht is fantastisch. Hieronder het huisje in 2007. Later is de gemeente een bos gaan aanleggen tussen het huisje en de duinen, zodat een vrij uitzicht over de polder naar de hoogste duinen van Nederland wat minder vrij is geworden. De ligging blijft -voor rustzoekers- fantastisch. 

 het knusse "witte huisje",  zoals wij het noemen

Als u dit huis of de bungalow ook eens wilt huren, dit is het e-mailadres van de verhuurder: 

R. Pundke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Meer info op zijn website: www.zeeuwsestrand.nl

 

Van harte aanbevolen. 

 de bungalow met erachter het "witte huisje"

 

                                   
 


 

                                                    Vlissingen

Onderstaande foto's nr. 1 - 63 zijn gemaakt tijdens een wandeling over het strand naar en door Vlissingen, vanaf ons huisje in Groot Valkenisse, en terug door de duinen. 

 de duinen zijn hier het hoogst van Nederland

 loodsboot

 naar het windorgel

 het windorgel 

 gezicht vanaf het plateau v.h. windorgel

 

 

Heel aardig is altijd dat zeeschepen hier zo dicht langs de kust varen 

 

 schepen echt vlak langs de Vlissingse boulevard

 haven 

 binnenstad Vlissingen

 't museum het Arsenaal en de molen 

  het Vlissingse havenhoofd 

 de kop van de boulevard

 loods

 

 Michiel de Ruyter 

 loodshaven

 hotel Gevangentoren

 boulevard

 

 wandelpad over de duinen 

 
                                                           


 

 

natuurgebied De Manteling bij Domburg

 strand bij Domburg, natuurgebied De Manteling

nr. 64 - 92 een wandeling door de bossen en het duin bij Domburg, De Manteling; Startpunt van de wandelingen door natuurgebied De Manteling is de parkeerplaats bij kasteel Westhove. 

 bizarre bomen in De Manteling

 

 

 kasteel Westhove bij Domburg

  

  

  

 

Aardig is dat deze wandeling zowel door bos gaat als door de duinen en over het brede strand. 

 de wind komt bijna altijd uit één richting

 

  bij het kasteel is restauratie

 


                                                               

 

De Koudekerkse toren

    

Koudekerkse toren

 

Foto nr. 93 -110: Op de zuidelijke dijk van Schouwen (tussen Westenschouwen en Serooskerke zeg maar) staat de Koudekerkse toren of Plompe Toren. Die is te beklimmen. Binnen is een leuke expositie over de teloorgang van het middeleeuwse dorp Koudekerke en boven heb je een magistraal uitzicht. Zodra je de toren binnenkomt, start automatisch het programma. Er wordt op een aanstekelijke manier verteld over het ten gronde gaan van het dorp Koudekerke. (Niet te verwarren met het Koudekerke dat nu nog bij Vlissingen ligt!).

Meer info op www.geschiedeniszeeland.nl  

  de 'inlagen' gezien vanaf de toren

 koepel op de Koudekerkse toren

  

 

 


   

 

zonsondergangen boven de duinen bij Groot Valkenisse

Foto nr. 111 -123  zonsondergangen gemaakt bij ons huis in Groot Valkenisse.

  avondsfeer weerspiegeld in het raam
 


 

                                          Fort Rammekens bij Oost-Souburg 

  

 

Foto's nr. 124- 147: het Fort Rammekens (bij Vlissingen). In 2011 konden we warempel naar binnen. We hebben hier al vaak voor een dichte deur gestaan (ver buiten het toeristenseizoen...) 

Bij Vlissingen/ Oost Souburg/ Rithem ligt Fort Rammekens. In februari zijn veel van zulke attracties niet open, deze ook niet, maar je kunt er wel mooi wandelen. Natuur en industrie staan hier dicht bij elkaar. Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa ( 1547) en was destijds heel belangrijk.  Meer gegevens o.a. op www.FortRammekens.nl 

 

 

  

 

Bij het Fort heb je enerzijds de natuur maar vlakbij ook de industrie

 

 

 
 


 

                                                  Zierikzee

 

 

Foto nr. 148 -188: Zierikzee, veel foto's vanaf de machtige toren.

 Zeelandbrug vanaf de toren gezien

 stadsgezicht vanaf de toren

  

 de kerk 

in de verte de Zeelandbrug 

  

 blik op het interieur van de toren

  


                                     

 

 Het watersnoodmuseum bij Ouwerkerk

 

 Het is gevestigd in enkele caissons waarmee de dijken in 1953 werden gerepareerd, maar die overbleven. 

 projectie van namen van slachtoffers van de ramp van '53

 

 tafels vol fotoboeken over de ramp 

 

nr. 189 -200: het watersnoodmuseum bij OUWERKERK

Bij Ouwerkerk, niet ver van Zierikzee, staat het Watersnood Museum. Het is gevestigd in een aantal originele caissons zoals die ook gebruikt werden bij de dichting van dijken na de watersnood van 1953 -en trouwens ook bij de geallieerde invasie in Normandië in 1944 (bij Arromanches-les-Bains). Zie onze reportage bij Normandië op deze website!  Binnen is heel veel documentatiemateriaal te vinden, waaronder heel veel fotoboeken met foto's die mensen hebben afgestaan aan het museum. De caissons zijn van binnen niet fraai bekleed, maar je kijkt zo tegen het ruwe beton aan, wat een eigenaardige ervaring geeft en het gevoel van authenticiteit verhoogt. 

In de achtereenvolgende caissons wordt een volledig beeld gegeven van de aspecten van de watersnood en de gevolgen. Ook is er in de laatste caisson aandacht voor waterdreiging elders in de wereld.

Bij de lorries stond ik wat langer stil. Ik woonde vroeger als kind aan een vaart, die begin jaren vijftig denk ik is gedempt. Ik was toen nog een schoolkind. Maar ik herinner me dat het aanvoeren van zand met exact dezelfde soort lorries gebeurde als hier getoond. Ook het locomotiefje en de dragline herken ik. 

 dragline uit jaren vijftig

 omgeving van het museum

 
                                 


 

 

Wandelen door Middelburg

 Kuiperstraat

Foto nr. 201 - 279 een lange wandeling door Middelburg, met een interessant bezoek aan de Oostkerk. Verder natuurlijk de Kuiperstraat en het abdijcomplex met de Lange Jan en de kaaien. 

 kaai in Middelburg

  abdijcomplex

 de Lange Jan

   

het fraaie gemeentehuis met de markt ervoor 

  

  

 veel schilderachtige, vaak Middeleeuwse hoekjes

  

 

    

   

 St. Joris en de draak

 het abdijcomplex 

  

  

  

 de Doelen

 

 


 

               de  Oostkerk in Middelburg 

 Oostkerk Middelburg

De Oostkerk is een achtkantige 17e eeuwse koepelkerk. De koepel is dubbelwandig. In vakantietijd is de koepel te bekijken, samen met een vrijwilliger. Je klimt dan via smalle trappen naar de koepel, en krijgt vakkundige uitleg. Je ziet bij voorbeeld dat op de pilaren helemaal bovenaan en onzichtbaar vanaf beneden, de namen zijn vermeld van de vaklieden die bij de bouw en het onderhoud later om het leven kwamen. "Johannis Provoost, oud 33 jaar, schilder, valt dood aan de Noord Z; dood den 2 aug. 1810".   
In het inwendige van de koepel heb ik ook foto's gemaakt. De hele constructie is onlangs onderhanden geweest, want het hout vertoonde vraat door kevertjes. Houtworm. De eiken balken zijn allemaal indien nodig daartegen behandeld. Er zijn duizenden gaatjes geboord en gevuld met een 'antikevervloeistof' en weer afgedekt met een kunststof dopje. Die dopjes zie je nog. 
Het bezoek aan de koepel is heel leuk. Je klimt via moeilijke trappen omhoog en loopt tussen de beide wanden van de koepel. Vergelijkbaar met de St. Pieter in Rome, waar we dit ook eens deden. Ook mag je buitenom de koepel lopen.   Nadat je door een lastig luik bent gekropen, kom je op de smalle omloop om de koepel. Dat geeft weer schitterende uitzichten over de stad. De vrijwilliger kon ons allerlei details vertellen over wat we zagen, zowel in de kerk als hier in de stad.

Meer info over deze bijzondere kerk o.a. op www.architectenweb.nl 

 omhoog klauteren in de koepel

 en dan kijk je naar beneden

 uitzicht buiten vanaf de koepel op de Lange Jan

 museumpje in de toren

  

 uitzichten vanaf de toren

 interieur 

 

 

 

 


 

 

De bungalow in Groot Valkenisse

 

 

 bungalow Valkenisseweg

 nr. 280 - 286: foto's van 'ons' tijdelijke huis. 

 veel ruimte om het huis

Uitzicht vanuit het huis op de hoogste duinen van Nederland
 


 

 

                                        Antwerpen

 oude kranen (ook onderdeel van het MAS)

nr. 287 - 380:  een bezoek aan Antwerpen, een wandeling door de stad, bezoek aan de kathedraal, het museum Plantin-Moretus, de oudste drukkerij van de lage landen, en het nog vrij nieuwe Museum Aan de Stroom, het MAS. Alleen de architectuur van dit gebouw is al indrukwekkend, ook als je niet veel met kunst hebt. Je hebt fantastische panorama's over de stad en de Schelde; de stad ligt letterlijk aan je voeten, omdat er zoveel glas gebruikt is in het gebouw. 

 Antwerpen, binnenstad

 

  

 het Museum aan de Stroom

  

 

   O.L.V. kathedraal

het Vleeshuis

 Grote Markt

 

  

 

  

 

  

 

 

 


 

Museum Plantin-Moretus, de laat-middeleeuwse drukkerij van de beroemde drukker en handelsman Christoffel Plantijn.

 de middeleeuwse drukpersen

 alsof de drukkers even weg zijn

 

 

er is ook veel te zien over hoe het gezin Plantijn leefde 

  

 

binnenplaats 

 impressie van een middeleeuwse drukkerij

 

  

 

 

 

 

 het Steen

 

Museum aan de Stroom

 

 

 de stad en de Schelde aan je voeten in het MAS

 uitzicht 

 fraaie uitzichten vanaf het dak van het museum

De inhoud is interessant maar dit museum is alleen al een bezoek waard voor het gebouw

 veel maritieme inhoud

  

  

 

  

 

 O.L.V. kathedraal

 avond aan de Schelde
 

 


 

                       de "Zeeuwse Rivièra" bij Zoutelande

 nr. 381 - 395: wandeling over het strand en door de duinen naar Zoutelande. 

 

 

 bunker

 Zoutelande 

 


                       

 

 

Veere

 

 nr. 396 - 412: bezoek aan en wandeling door Veere. 

   

  

  

  

   

*** Nog meer foto's op de andere pagina's over Zeeland op deze website!

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    De FOTOGALERIJ 

 Alle foto's op een rij...

 Zoom eerst uw scherm in tot plm. 150 % voor mooiere, grotere foto's.

 Klik dan op de foto om te vergroten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • zee00001zee00001
 • zee00002zee00002
 • zee00003zee00003
 • zee00004zee00004
 • zee00005zee00005
 • zee00006zee00006
 • zee00007zee00007
 • zee00008zee00008
 • zee00009zee00009
 • zee00010zee00010
 • zee00011zee00011
 • zee00012zee00012
 • zee00013zee00013
 • zee00014zee00014
 • zee00015zee00015
 • zee00016zee00016
 • zee00017zee00017
 • zee00018zee00018
 • zee00019zee00019
 • zee00020zee00020
 • zee00021zee00021
 • zee00022zee00022
 • zee00023zee00023
 • zee00024zee00024
 • zee00025zee00025
 • zee00026zee00026
 • zee00027zee00027
 • zee00028zee00028
 • zee00029zee00029
 • zee00030zee00030
 • zee00031zee00031
 • zee00032zee00032
 • zee00033zee00033
 • zee00034zee00034
 • zee00035zee00035
 • zee00036zee00036
 • zee00037zee00037
 • zee00038zee00038
 • zee00039zee00039
 • zee00040zee00040
 • zee00041zee00041
 • zee00042zee00042
 • zee00043zee00043
 • zee00044zee00044
 • zee00045zee00045
 • zee00046zee00046
 • zee00047zee00047
 • zee00048zee00048
 • zee00049zee00049
 • zee00050zee00050
 • zee00051zee00051
 • zee00052zee00052
 • zee00053zee00053
 • zee00054zee00054
 • zee00055zee00055
 • zee00056zee00056
 • zee00057zee00057
 • zee00058zee00058
 • zee00059zee00059
 • zee00060zee00060
 • zee00061zee00061
 • zee00062zee00062
 • zee00063zee00063
 • zee00064zee00064
 • zee00065zee00065
 • zee00066zee00066
 • zee00067zee00067
 • zee00068zee00068
 • zee00069zee00069
 • zee00070zee00070
 • zee00071zee00071
 • zee00072zee00072
 • zee00073zee00073
 • zee00074zee00074
 • zee00075zee00075
 • zee00076zee00076
 • zee00077zee00077
 • zee00078zee00078
 • zee00079zee00079
 • zee00080zee00080
 • zee00081zee00081
 • zee00082zee00082
 • zee00083zee00083
 • zee00084zee00084
 • zee00085zee00085
 • zee00086zee00086
 • zee00087zee00087
 • zee00088zee00088
 • zee00089zee00089
 • zee00090zee00090
 • zee00091zee00091
 • zee00092zee00092
 • zee00093zee00093
 • zee00094zee00094
 • zee00095zee00095
 • zee00096zee00096
 • zee00097zee00097
 • zee00098zee00098
 • zee00099zee00099
 • zee00100zee00100
 • zee00101zee00101
 • zee00102zee00102
 • zee00103zee00103
 • zee00104zee00104
 • zee00105zee00105
 • zee00106zee00106
 • zee00107zee00107
 • zee00108zee00108
 • zee00109zee00109
 • zee00110zee00110
 • zee00111zee00111
 • zee00112zee00112
 • zee00113zee00113
 • zee00114zee00114
 • zee00115zee00115
 • zee00116zee00116
 • zee00117zee00117
 • zee00118zee00118
 • zee00119zee00119
 • zee00120zee00120
 • zee00121zee00121
 • zee00122zee00122
 • zee00123zee00123
 • zee00124zee00124
 • zee00125zee00125
 • zee00126zee00126
 • zee00127zee00127
 • zee00128zee00128
 • zee00129zee00129
 • zee00130zee00130
 • zee00131zee00131
 • zee00132zee00132
 • zee00133zee00133
 • zee00134zee00134
 • zee00135zee00135
 • zee00136zee00136
 • zee00137zee00137
 • zee00138zee00138
 • zee00139zee00139
 • zee00140zee00140
 • zee00141zee00141
 • zee00142zee00142
 • zee00143zee00143
 • zee00144zee00144
 • zee00145zee00145
 • zee00146zee00146
 • zee00147zee00147
 • zee00148zee00148
 • zee00149zee00149
 • zee00150zee00150
 • zee00151zee00151
 • zee00152zee00152
 • zee00153zee00153
 • zee00154zee00154
 • zee00155zee00155
 • zee00156zee00156
 • zee00157zee00157
 • zee00158zee00158
 • zee00159zee00159
 • zee00160zee00160
 • zee00161zee00161
 • zee00162zee00162
 • zee00163zee00163
 • zee00164zee00164
 • zee00165zee00165
 • zee00166zee00166
 • zee00167zee00167
 • zee00168zee00168
 • zee00169zee00169
 • zee00170zee00170
 • zee00171zee00171
 • zee00172zee00172
 • zee00173zee00173
 • zee00174zee00174
 • zee00175zee00175
 • zee00176zee00176
 • zee00177zee00177
 • zee00178zee00178
 • zee00179zee00179
 • zee00180zee00180
 • zee00181zee00181
 • zee00182zee00182
 • zee00183zee00183
 • zee00184zee00184
 • zee00185zee00185
 • zee00186zee00186
 • zee00187zee00187
 • zee00188zee00188
 • zee00189zee00189
 • zee00190zee00190
 • zee00191zee00191
 • zee00192zee00192
 • zee00193zee00193
 • zee00194zee00194
 • zee00195zee00195
 • zee00196zee00196
 • zee00197zee00197
 • zee00198zee00198
 • zee00199zee00199
 • zee00200zee00200
 • zee00201zee00201
 • zee00202zee00202
 • zee00203zee00203
 • zee00204zee00204
 • zee00205zee00205
 • zee00206zee00206
 • zee00207zee00207
 • zee00208zee00208
 • zee00209zee00209
 • zee00210zee00210
 • zee00211zee00211
 • zee00212zee00212
 • zee00213zee00213
 • zee00214zee00214
 • zee00215zee00215
 • zee00216zee00216
 • zee00217zee00217
 • zee00218zee00218
 • zee00219zee00219
 • zee00220zee00220
 • zee00221zee00221
 • zee00222zee00222
 • zee00223zee00223
 • zee00224zee00224
 • zee00225zee00225
 • zee00226zee00226
 • zee00227zee00227
 • zee00228zee00228
 • zee00229zee00229
 • zee00230zee00230
 • zee00231zee00231
 • zee00232zee00232
 • zee00233zee00233
 • zee00234zee00234
 • zee00235zee00235
 • zee00236zee00236
 • zee00237zee00237
 • zee00238zee00238
 • zee00239zee00239
 • zee00240zee00240
 • zee00241zee00241
 • zee00242zee00242
 • zee00243zee00243
 • zee00244zee00244
 • zee00245zee00245
 • zee00246zee00246
 • zee00247zee00247
 • zee00248zee00248
 • zee00249zee00249
 • zee00250zee00250
 • zee00251zee00251
 • zee00252zee00252
 • zee00253zee00253
 • zee00254zee00254
 • zee00255zee00255
 • zee00256zee00256
 • zee00257zee00257
 • zee00258zee00258
 • zee00259zee00259
 • zee00260zee00260
 • zee00261zee00261
 • zee00262zee00262
 • zee00263zee00263
 • zee00264zee00264
 • zee00265zee00265
 • zee00266zee00266
 • zee00267zee00267
 • zee00268zee00268
 • zee00269zee00269
 • zee00270zee00270
 • zee00271zee00271
 • zee00272zee00272
 • zee00273zee00273
 • zee00274zee00274
 • zee00275zee00275
 • zee00276zee00276
 • zee00277zee00277
 • zee00278zee00278
 • zee00279zee00279
 • zee00280zee00280
 • zee00281zee00281
 • zee00282zee00282
 • zee00283zee00283
 • zee00284zee00284
 • zee00285zee00285
 • zee00286zee00286
 • zee00287zee00287
 • zee00288zee00288
 • zee00289zee00289
 • zee00290zee00290
 • zee00291zee00291
 • zee00292zee00292
 • zee00293zee00293
 • zee00294zee00294
 • zee00295zee00295
 • zee00296zee00296
 • zee00297zee00297
 • zee00298zee00298
 • zee00299zee00299
 • zee00300zee00300
 • zee00301zee00301
 • zee00302zee00302
 • zee00303zee00303
 • zee00304zee00304
 • zee00305zee00305
 • zee00306zee00306
 • zee00307zee00307
 • zee00308zee00308
 • zee00309zee00309
 • zee00310zee00310
 • zee00311zee00311
 • zee00313zee00313
 • zee00314zee00314
 • zee00315zee00315
 • zee00316zee00316
 • zee00317zee00317
 • zee00318zee00318
 • zee00319zee00319
 • zee00320zee00320
 • zee00321zee00321
 • zee00322zee00322
 • zee00323zee00323
 • zee00324zee00324
 • zee00325zee00325
 • zee00326zee00326
 • zee00327zee00327
 • zee00328zee00328
 • zee00329zee00329
 • zee00330zee00330
 • zee00331zee00331
 • zee00332zee00332
 • zee00333zee00333
 • zee00334zee00334
 • zee00335zee00335
 • zee00336zee00336
 • zee00337zee00337
 • zee00338zee00338
 • zee00339zee00339
 • zee00340zee00340
 • zee00341zee00341
 • zee00342zee00342
 • zee00343zee00343
 • zee00344zee00344
 • zee00345zee00345
 • zee00346zee00346
 • zee00347zee00347
 • zee00348zee00348
 • zee00349zee00349
 • zee00350zee00350
 • zee00351zee00351
 • zee00352zee00352
 • zee00353zee00353
 • zee00354zee00354
 • zee00355zee00355
 • zee00356zee00356
 • zee00357zee00357
 • zee00358zee00358
 • zee00359zee00359
 • zee00360zee00360
 • zee00361zee00361
 • zee00362zee00362
 • zee00363zee00363
 • zee00364zee00364
 • zee00365zee00365
 • zee00366zee00366
 • zee00367zee00367
 • zee00368zee00368
 • zee00369zee00369
 • zee00370zee00370
 • zee00371zee00371
 • zee00372zee00372
 • zee00373zee00373
 • zee00374zee00374
 • zee00375zee00375
 • zee00376zee00376
 • zee00377zee00377
 • zee00378zee00378
 • zee00379zee00379
 • zee00380zee00380
 • zee00381zee00381
 • zee00382zee00382
 • zee00383zee00383
 • zee00384zee00384
 • zee00385zee00385
 • zee00386zee00386
 • zee00387zee00387
 • zee00388zee00388
 • zee00389zee00389
 • zee00390zee00390
 • zee00391zee00391
 • zee00392zee00392
 • zee00393zee00393
 • zee00394zee00394
 • zee00395zee00395
 • zee00396zee00396
 • zee00397zee00397
 • zee00398zee00398
 • zee00399zee00399
 • zee00400zee00400
 • zee00401zee00401
 • zee00402zee00402
 • zee00403zee00403
 • zee00404zee00404
 • zee00405zee00405
 • zee00406zee00406
 • zee00407zee00407
 • zee00408zee00408
 • zee00409zee00409
 • zee00410zee00410
 • zee00411zee00411
 • zee00412zee00412

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven