Zeeland is een provincie waar we graag komen. We hebben daar een plekje (een particulier huisje) gevonden bij Groot Valkenisse (bij Biggekerke) waar we steeds naar terug komen. Het ligt op een unieke plek een eindje achter de hoogste duinen van Nederland en is heel comfortabel. Nu we meer verre reizen maken, komt het er niet meer elk jaar van. Maar in oktober 2011 zijn we weer geweest. Veel gedaan en veel gezien. Kijk mee op de vele foto's!
*** Nog meer foto's op de andere pagina's over Zeeland op deze website!
In het fotoboek ZEELAND staan veel foto's uit mijn voorraad. Ze zijn uit 2006 en 2007, beide in de voorjaarsvakantie in februari, en enkele uit november 2008. Toen was het al echt winter. In november 2011 voeg ik er een groot aantal toe van de herfst 2011, eind oktober. We logeren dan in de bungalow, die voor het witte huis staat.
Dit is het huisje in 2006. Midden in het Walcherse polderlandschap en 10 minuten lopen van de hoogste duinen en het strand. Het is een volledig gerenoveerd arbeidershuisje, oorspronkelijk uit 1669, en het staat achter een bungalow, die ook te huur is. Het uitzicht is fantastisch. Hieronder het huisje in 2007. Later is de gemeente een bos gaan aanleggen tussen het huisje en de duinen, zodat een vrij uitzicht over de polder naar de hoogste duinen van Nederland wat minder vrij is geworden. De ligging blijft -voor rustzoekers- fantastisch.
het knusse "witte huisje", zoals wij het noemen
Als u dit huis of de bungalow ook eens wilt huren, dit is het e-mailadres van de verhuurder:
R. Pundke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meer info op zijn website: www.zeeuwsestrand.nl
Van harte aanbevolen.
de bungalow met erachter het "witte huisje"
Vlissingen
Onderstaande foto's nr. 1 - 63 zijn gemaakt tijdens een wandeling over het strand naar en door Vlissingen, vanaf ons huisje in Groot Valkenisse, en terug door de duinen.
de duinen zijn hier het hoogst van Nederland
loodsboot
naar het windorgel
het windorgel
gezicht vanaf het plateau v.h. windorgel
Heel aardig is altijd dat zeeschepen hier zo dicht langs de kust varen
schepen echt vlak langs de Vlissingse boulevard
haven
binnenstad Vlissingen
't museum het Arsenaal en de molen
het Vlissingse havenhoofd
de kop van de boulevard
loods
Michiel de Ruyter
loodshaven
hotel Gevangentoren
boulevard
wandelpad over de duinen
natuurgebied De Manteling bij Domburg
strand bij Domburg, natuurgebied De Manteling
nr. 64 - 92 een wandeling door de bossen en het duin bij Domburg, De Manteling; Startpunt van de wandelingen door natuurgebied De Manteling is de parkeerplaats bij kasteel Westhove.
bizarre bomen in De Manteling
kasteel Westhove bij Domburg
Aardig is dat deze wandeling zowel door bos gaat als door de duinen en over het brede strand.
de wind komt bijna altijd uit één richting
bij het kasteel is restauratie
De Koudekerkse toren
Koudekerkse toren
Foto nr. 93 -110: Op de zuidelijke dijk van Schouwen (tussen Westenschouwen en Serooskerke zeg maar) staat de Koudekerkse toren of Plompe Toren. Die is te beklimmen. Binnen is een leuke expositie over de teloorgang van het middeleeuwse dorp Koudekerke en boven heb je een magistraal uitzicht. Zodra je de toren binnenkomt, start automatisch het programma. Er wordt op een aanstekelijke manier verteld over het ten gronde gaan van het dorp Koudekerke. (Niet te verwarren met het Koudekerke dat nu nog bij Vlissingen ligt!).
Meer info op www.geschiedeniszeeland.nl
de 'inlagen' gezien vanaf de toren
koepel op de Koudekerkse toren
zonsondergangen boven de duinen bij Groot Valkenisse
Foto nr. 111 -123 zonsondergangen gemaakt bij ons huis in Groot Valkenisse.
avondsfeer weerspiegeld in het raam
Fort Rammekens bij Oost-Souburg
Foto's nr. 124- 147: het Fort Rammekens (bij Vlissingen). In 2011 konden we warempel naar binnen. We hebben hier al vaak voor een dichte deur gestaan (ver buiten het toeristenseizoen...)
Bij Vlissingen/ Oost Souburg/ Rithem ligt Fort Rammekens. In februari zijn veel van zulke attracties niet open, deze ook niet, maar je kunt er wel mooi wandelen. Natuur en industrie staan hier dicht bij elkaar. Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa ( 1547) en was destijds heel belangrijk. Meer gegevens o.a. op www.FortRammekens.nl
Bij het Fort heb je enerzijds de natuur maar vlakbij ook de industrie
Zierikzee
Foto nr. 148 -188: Zierikzee, veel foto's vanaf de machtige toren.
Zeelandbrug vanaf de toren gezien
stadsgezicht vanaf de toren
de kerk
in de verte de Zeelandbrug
blik op het interieur van de toren
Het watersnoodmuseum bij Ouwerkerk
Het is gevestigd in enkele caissons waarmee de dijken in 1953 werden gerepareerd, maar die overbleven.
projectie van namen van slachtoffers van de ramp van '53
tafels vol fotoboeken over de ramp
nr. 189 -200: het watersnoodmuseum bij OUWERKERK
Bij Ouwerkerk, niet ver van Zierikzee, staat het Watersnood Museum. Het is gevestigd in een aantal originele caissons zoals die ook gebruikt werden bij de dichting van dijken na de watersnood van 1953 -en trouwens ook bij de geallieerde invasie in Normandië in 1944 (bij Arromanches-les-Bains). Zie onze reportage bij Normandië op deze website! Binnen is heel veel documentatiemateriaal te vinden, waaronder heel veel fotoboeken met foto's die mensen hebben afgestaan aan het museum. De caissons zijn van binnen niet fraai bekleed, maar je kijkt zo tegen het ruwe beton aan, wat een eigenaardige ervaring geeft en het gevoel van authenticiteit verhoogt.
In de achtereenvolgende caissons wordt een volledig beeld gegeven van de aspecten van de watersnood en de gevolgen. Ook is er in de laatste caisson aandacht voor waterdreiging elders in de wereld.
Bij de lorries stond ik wat langer stil. Ik woonde vroeger als kind aan een vaart, die begin jaren vijftig denk ik is gedempt. Ik was toen nog een schoolkind. Maar ik herinner me dat het aanvoeren van zand met exact dezelfde soort lorries gebeurde als hier getoond. Ook het locomotiefje en de dragline herken ik.
dragline uit jaren vijftig
omgeving van het museum
Wandelen door Middelburg
Kuiperstraat
Foto nr. 201 - 279 een lange wandeling door Middelburg, met een interessant bezoek aan de Oostkerk. Verder natuurlijk de Kuiperstraat en het abdijcomplex met de Lange Jan en de kaaien.
kaai in Middelburg
abdijcomplex
de Lange Jan
het fraaie gemeentehuis met de markt ervoor
veel schilderachtige, vaak Middeleeuwse hoekjes
St. Joris en de draak
het abdijcomplex
de Doelen
de Oostkerk in Middelburg
Oostkerk Middelburg
De Oostkerk is een achtkantige 17e eeuwse koepelkerk. De koepel is dubbelwandig. In vakantietijd is de koepel te bekijken, samen met een vrijwilliger. Je klimt dan via smalle trappen naar de koepel, en krijgt vakkundige uitleg. Je ziet bij voorbeeld dat op de pilaren helemaal bovenaan en onzichtbaar vanaf beneden, de namen zijn vermeld van de vaklieden die bij de bouw en het onderhoud later om het leven kwamen. "Johannis Provoost, oud 33 jaar, schilder, valt dood aan de Noord Z; dood den 2 aug. 1810".
In het inwendige van de koepel heb ik ook foto's gemaakt. De hele constructie is onlangs onderhanden geweest, want het hout vertoonde vraat door kevertjes. Houtworm. De eiken balken zijn allemaal indien nodig daartegen behandeld. Er zijn duizenden gaatjes geboord en gevuld met een 'antikevervloeistof' en weer afgedekt met een kunststof dopje. Die dopjes zie je nog.
Het bezoek aan de koepel is heel leuk. Je klimt via moeilijke trappen omhoog en loopt tussen de beide wanden van de koepel. Vergelijkbaar met de St. Pieter in Rome, waar we dit ook eens deden. Ook mag je buitenom de koepel lopen. Nadat je door een lastig luik bent gekropen, kom je op de smalle omloop om de koepel. Dat geeft weer schitterende uitzichten over de stad. De vrijwilliger kon ons allerlei details vertellen over wat we zagen, zowel in de kerk als hier in de stad.
Meer info over deze bijzondere kerk o.a. op www.architectenweb.nl
omhoog klauteren in de koepel
en dan kijk je naar beneden
uitzicht buiten vanaf de koepel op de Lange Jan
museumpje in de toren
uitzichten vanaf de toren
interieur
De bungalow in Groot Valkenisse
bungalow Valkenisseweg
nr. 280 - 286: foto's van 'ons' tijdelijke huis.
veel ruimte om het huis
Uitzicht vanuit het huis op de hoogste duinen van Nederland
Antwerpen
oude kranen (ook onderdeel van het MAS)
nr. 287 - 380: een bezoek aan Antwerpen, een wandeling door de stad, bezoek aan de kathedraal, het museum Plantin-Moretus, de oudste drukkerij van de lage landen, en het nog vrij nieuwe Museum Aan de Stroom, het MAS. Alleen de architectuur van dit gebouw is al indrukwekkend, ook als je niet veel met kunst hebt. Je hebt fantastische panorama's over de stad en de Schelde; de stad ligt letterlijk aan je voeten, omdat er zoveel glas gebruikt is in het gebouw.
Antwerpen, binnenstad
het Museum aan de Stroom
O.L.V. kathedraal
het Vleeshuis
Grote Markt
Museum Plantin-Moretus, de laat-middeleeuwse drukkerij van de beroemde drukker en handelsman Christoffel Plantijn.
de middeleeuwse drukpersen
alsof de drukkers even weg zijn
er is ook veel te zien over hoe het gezin Plantijn leefde
binnenplaats
impressie van een middeleeuwse drukkerij
het Steen
Museum aan de Stroom
de stad en de Schelde aan je voeten in het MAS
uitzicht
fraaie uitzichten vanaf het dak van het museum
De inhoud is interessant maar dit museum is alleen al een bezoek waard voor het gebouw
veel maritieme inhoud
O.L.V. kathedraal
avond aan de Schelde
de "Zeeuwse Rivièra" bij Zoutelande
nr. 381 - 395: wandeling over het strand en door de duinen naar Zoutelande.
bunker
Zoutelande
Veere
nr. 396 - 412: bezoek aan en wandeling door Veere.
*** Nog meer foto's op de andere pagina's over Zeeland op deze website!
De FOTOGALERIJ
Alle foto's op een rij...
Zoom eerst uw scherm in tot plm. 150 % voor mooiere, grotere foto's.
Klik dan op de foto om te vergroten.
zee00001
zee00002
zee00003
zee00004
zee00005
zee00006
zee00007
zee00008
zee00009
zee00010
zee00011
zee00012
zee00013
zee00014
zee00015
zee00016
zee00017
zee00018
zee00019
zee00020
zee00021
zee00022
zee00023
zee00024
zee00025
zee00026
zee00027
zee00028
zee00029
zee00030
zee00031
zee00032
zee00033
zee00034
zee00035
zee00036
zee00037
zee00038
zee00039
zee00040
zee00041
zee00042
zee00043
zee00044
zee00045
zee00046
zee00047
zee00048
zee00049
zee00050
zee00051
zee00052
zee00053
zee00054
zee00055
zee00056
zee00057
zee00058
zee00059
zee00060
zee00061
zee00062
zee00063
zee00064
zee00065
zee00066
zee00067
zee00068
zee00069
zee00070
zee00071
zee00072
zee00073
zee00074
zee00075
zee00076
zee00077
zee00078
zee00079
zee00080
zee00081
zee00082
zee00083
zee00084
zee00085
zee00086
zee00087
zee00088
zee00089
zee00090
zee00091
zee00092
zee00093
zee00094
zee00095
zee00096
zee00097
zee00098
zee00099
zee00100
zee00101
zee00102
zee00103
zee00104
zee00105
zee00106
zee00107
zee00108
zee00109
zee00110
zee00111
zee00112
zee00113
zee00114
zee00115
zee00116
zee00117
zee00118
zee00119
zee00120
zee00121
zee00122
zee00123
zee00124
zee00125
zee00126
zee00127
zee00128
zee00129
zee00130
zee00131
zee00132
zee00133
zee00134
zee00135
zee00136
zee00137
zee00138
zee00139
zee00140
zee00141
zee00142
zee00143
zee00144
zee00145
zee00146
zee00147
zee00148
zee00149
zee00150
zee00151
zee00152
zee00153
zee00154
zee00155
zee00156
zee00157
zee00158
zee00159
zee00160
zee00161
zee00162
zee00163
zee00164
zee00165
zee00166
zee00167
zee00168
zee00169
zee00170
zee00171
zee00172
zee00173
zee00174
zee00175
zee00176
zee00177
zee00178
zee00179
zee00180
zee00181
zee00182
zee00183
zee00184
zee00185
zee00186
zee00187
zee00188
zee00189
zee00190
zee00191
zee00192
zee00193
zee00194
zee00195
zee00196
zee00197
zee00198
zee00199
zee00200
zee00201
zee00202
zee00203
zee00204
zee00205
zee00206
zee00207
zee00208
zee00209
zee00210
zee00211
zee00212
zee00213
zee00214
zee00215
zee00216
zee00217
zee00218
zee00219
zee00220
zee00221
zee00222
zee00223
zee00224
zee00225
zee00226
zee00227
zee00228
zee00229
zee00230
zee00231
zee00232
zee00233
zee00234
zee00235
zee00236
zee00237
zee00238
zee00239
zee00240
zee00241
zee00242
zee00243
zee00244
zee00245
zee00246
zee00247
zee00248
zee00249
zee00250
zee00251
zee00252
zee00253
zee00254
zee00255
zee00256
zee00257
zee00258
zee00259
zee00260
zee00261
zee00262
zee00263
zee00264
zee00265
zee00266
zee00267
zee00268
zee00269
zee00270
zee00271
zee00272
zee00273
zee00274
zee00275
zee00276
zee00277
zee00278
zee00279
zee00280
zee00281
zee00282
zee00283
zee00284
zee00285
zee00286
zee00287
zee00288
zee00289
zee00290
zee00291
zee00292
zee00293
zee00294
zee00295
zee00296
zee00297
zee00298
zee00299
zee00300
zee00301
zee00302
zee00303
zee00304
zee00305
zee00306
zee00307
zee00308
zee00309
zee00310
zee00311
zee00313
zee00314
zee00315
zee00316
zee00317
zee00318
zee00319
zee00320
zee00321
zee00322
zee00323
zee00324
zee00325
zee00326
zee00327
zee00328
zee00329
zee00330
zee00331
zee00332
zee00333
zee00334
zee00335
zee00336
zee00337
zee00338
zee00339
zee00340
zee00341
zee00342
zee00343
zee00344
zee00345
zee00346
zee00347
zee00348
zee00349
zee00350
zee00351
zee00352
zee00353
zee00354
zee00355
zee00356
zee00357
zee00358
zee00359
zee00360
zee00361
zee00362
zee00363
zee00364
zee00365
zee00366
zee00367
zee00368
zee00369
zee00370
zee00371
zee00372
zee00373
zee00374
zee00375
zee00376
zee00377
zee00378
zee00379
zee00380
zee00381
zee00382
zee00383
zee00384
zee00385
zee00386
zee00387
zee00388
zee00389
zee00390
zee00391
zee00392
zee00393
zee00394
zee00395
zee00396
zee00397
zee00398
zee00399
zee00400
zee00401
zee00402
zee00403
zee00404
zee00405
zee00406
zee00407
zee00408
zee00409
zee00410
zee00411
zee00412