Canada en USA

Hits: 21792

Artikelindex

 

Canada en de USA in 1977   

Badlands, Hoodoo's, Rocky Mountains, Jasper en Banff, British Columbia, USA en Waterton Glacier International Peace Park, Alberta Forestry Trunk Road   

en Canada en USA in 1978 met vooral Yellowstone National park en Grand Teton N.P. Mijn eerste grote reis buiten Europa. Kamperen met een camperunit op een forse pick-up-truck. Een belevenis. 

 

 

 

ALBERTA, BRITISH COLUMBIA, MONTANA

ROCKY MOUNTAINS, JASPER, BANFF, GLACIER NATIONAL

 PARK, BADLANDS, HOODOOS EN MEER

  het bezochte gebied
 

In 1977 bracht ik een vakantie door bij vrienden/ kennissen in de staat Alberta in West-Canada. Daar huurden twee schoolvrienden en ik een Pick-up-camper en met zijn drieën bezochten we eerst de Badlands en Hoodoos bij Drumheller en daarna de Rocky Mountains, vooral de parken Jasper en Banff. Vandaar reden we door de westelijke Rockies naar Vancouver waar we een van ons op het vliegtuig zetten (die was daar in Canada boer en kon maar kort weg uit zijn werk) en met mijn andere schoolvriend trok ik toen verder door het zuiden van Canada en het noorden van de VS, via het mooie park Waterton Lakes International Peace Park/ Glacier Park, aan beide zijden van de grens tussen Canada en de VS en zo weer terug naar Ponoka en Lacombe. 

Het meest avontuurlijke was toch wel de tocht over de verlaten Forestry Trunk Road. Ik lees op internet dat deze onverharde weg nog steeds bestaat in de staat waarin wij hem aantroffen. Hij loopt helemaal langs de oostflanken (de foothills) van de Canadese Rocky Mountains en biedt onovertroffen 'scenery' zoals men dat daar noemt. Hier komt je borden tegen met: "De volgende 170 km geen services."  Geen dorp, geen stad, geen benzinepomp, geen winkel, geen mensen bijna.  Alleen een paar prachtige kampeerplekken waar je voor een krats mag staan.  

Ik vloog via Kevlavik op IJsland met Nordair, een maarschappij die later is overgenomen en opgegaan in uiteindelijk Canadian Airlines, naar Edmonton en vandaar naar Calgary. Johan en ik werden opgehaald door Wes en logeerden een nacht bij Calgary in een motel. De volgende dag haalden we onze pick-up camper op van de verhuurder aan de Blackfoot Trail. Mooie naam voor een autoweg.

 

Een ruime opzetunit, gedragen door een nieuwe pick-up truck met een beul van een achtcilinder motor met een inhoud van omgerekend 7.45 liter! De truck was een G.M.C. met een V-8 motor die later "1 op 3" (km) bleek te rijden.  Maar omdat de benzine daar per gallon net zoveel kostte als bij ons een liter, was dat niet zo'n bezwaar. Er zaten twee benzinetanks onder van elk 120 liter inhoud. Onderweg in de Rockies  werd ons geadviseerd altijd beide tanks vol te tanken als de mogelijkheid om te tanken zich voordeed. De combinatie woog ongeveer 3700 kg. Als je de 7,4 liter motor startte, was het net of er een naaimachine liep. Uiteraard was er een automatische versnellingsbak, en als je dan het gaspedaal helemaal intrapte voor het kick down effect, hoorde je nog niet veel maar zag je wel de enorme neus van de truck omhoog komen. Geweldig rijden was dat.

 

  de gehuurde camper: opzetunit en pick-up truck

naar boven