Fotoboek/ reisverslag Egypte en de Sinaï (2000) 

Caïro, de piramiden, de oases, de koningsgraven, feluccatocht op de Nijl, en Sinaï met o.a. het Catharinaklooster, Dahab en wandelen in de hete Coloured Canyon. Inclusief pech met de bus midden in de Libische woestijn....Gedigitaliseerde dia's met bijschriften. 

Lees verder

Jambo Kenia! Achter op een vrachtwagen door Kenia   Een verslag van een bijzonder avontuurlijke kampeersafari

Kenia, het land van de wijde horizonten boven de savanne, met kleurrijke stammen als Masai, Samburu en Turkana, die gelukkig nog weinig westerse 'beschaving' hadden overgenomen en grandioze wildparken. Ik had het voorrecht in 1979 een paar weken achterop een vrachtwagen door dat land te kunnen reizen, te slapen in pubtentjes tussen het wild en onderweg prachtige en aardige mensen te ontmoeten. Ik maakte de reis met het toen nog jonge Baobab, dat die naam toen nog niet eens had. De man die later directeur werd van die organisatie, zat toen achter het stuur van de vrachtwagen en was onze reisleider, gids, tolk, vraagbaak, automonteur, en wat je nog maar meer nodig hebt op zo'n reis... Het was wel een avontuur: afzien met veel regen, vastzitten met de vrachtwagen in de modder van de Taita Hills en op de oevers van Lake Nakuru en diverse keren autopech, waardoor ik bij voorbeeld achterop een vrachtwagen van het Keniaanse leger naar het basiskamp werd teruggebracht. Je moeten wassen én tandenpoetsen met één kopje water. Van die dingen... Maar wat een ervaring! Waarschijnlijk was het de meest indrukwekkende reis van mijn leven. Nooit vergeet ik onze ontmoetingen met de speermaker Joseph in het Samburu-dorp en het -op gepaste afstand- mogen bijwonen van een initiatierite bij dit volk, met urenlang dansende krijgers.    Een uitgebreid verslag met foto's, gedigitaliseerd van dia's uit 1979. 

Lees verder

Reisverslag NAMIBIA, de ongeslepen diamant van Afrika

Mijn voornaamste doelen van deze reis waren allereerst de misschien wel nummer één fotografische locatie ter wereld: de Sossusvlei met de honderden meters hoge rode zandheuvels en Dead Vlei, met de dode bomen op de witte kleivlakte, scherp afstekend tegen het oranje-rode zand en de staalblauwe hemel. En het mysterieuze Kolmanskop, de aan het woestijnzand teruggegeven spookstad in het zuidwesten. En natuurlijk ook het befaamde Etosha-park, met de zoutpan en zijn gevarieerde dierenwereld. 

Al reizend zijn er nog hoogtepunten bij gekomen. Want ook de Fish River Canyon is natuurlijk een belevenis, vooral als je overnacht op de rand van de kloof en de zon ziet opkomen over de rand. En de ontmoetingen met Damara mensen en met de nog steeds koppig traditioneel levende Himba’s. Ons letterlijke hoogtepunt was de vlucht in een Cessna boven de ontoegankelijke Namib-woestijn, waarbij we de rode zandduinen en de kust vanuit de lucht bekeken. Dat was onvergetelijk. NB: Alle foto's kunnen ook bekeken worden in de Galerie (laatste pagina, zonder bijschriften).

Lees verder

Bittersweet Suikerbossies: Reisverslag van een reis door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho van Johannesburg via de kust en Drakensbergen tot Kaapstad 

Zuid-Afrika is een interessant land, zeker voor ons Nederlanders, historisch verbonden als we zijn met dit prachtige land. We bezochten naast het Krugerpark nog meer wildparken als Mlilwane (Swaziland), Inkwenkwezi, Hluhluwe. We zagen shows van traditionele dansen en gebruiken, zagen schitterende landschappen en natuurschoon langs de Panoramaroute en de Tuinroute, in de ruige Drakensbergen (naar Lesotho), de Kaap en nog veel meer toeristische hoogtepunten. Geïllustreerd met veel bijzondere foto's. Fragment uit mijn inleiding op dit reisverslag: 

"In het vliegtuig van Kaapstad naar Schiphol zit ik naast een Zuid-Afrikaanse dame van mijn eigen generatie. Eerst lijkt ze wat stug maar als we om één uur ’s nachts zitten te prikken in een soort pasteitje van vlees en groente, breekt het ijs. Ze woont in Cape Town vlak bij de Kirstenbosch Gardens. Als ik vertel dat mijn vrouw en ik daar eergisteren waren en het een van de hoogtepunten van de reis, ja zelfs een paradijselijk stukje aarde vonden, is ze zichtbaar verguld. Ze bekent dat ze er zelf minstens twee keer per week komt. ‘Iedere keer is het anders; het licht, de bloemen, de berg. I love Kirstenbosch.’ Ze is getrouwd met een medisch specialist en spreekt Engels met een Brits accent. Ze glimlacht als ik vraag of haar voorouders uit Engeland kwamen. ‘Ik ben Russisch’ zegt ze met een ironisch lachje."
Lees mijn verslag van een bezoek aan dit beproefde maar wonderschone land. 

Lees verder

Fotoreportage van onze reis door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho

Om maar wat hoogtepunten te noemen:   

de safari door het Krugerpark, de Panoramaroute, Swaziland met Mlilwane Wildlife Sanctuary, een Zulu-show; Hluhluwe Imfolozi Game Reserve, Greater St. Lucia Wetlands, de Drakensbergen, de tocht over de Sani-pass naar Lesotho, Inkwenkwezi Private Game Reserve, struisvogelstad Oudshoorn, walvissen spotten in Hermanus, het Kaapse schiereiland, Camps Bay, Hout Bay en zijn kolonie Kaapse Pelsrobben, Chapman’s Peak Drive, Simonstown met de pinguïnkolonie, Kaap De Goede Hoop, Cape Point, de Tafelberg (bij helder weer!!), de heerlijke Kirstenbosch Gardens, een wandeling naar het VOC-kasteel in Kaapstad...

en nog veel meer foto's van (bijna) alle toeristische hoogtepunten van dit fascinerende land. Kijk, voordat u er zelf naartoe gaat. Als u enigszins kunt, zou u dat namelijk moeten doen...

Lees verder
naar boven