Vietnam 1: Reisverslag en fotoreportage

Hits: 55281

Artikelindex

Reisverslag  Rondreis door Vietnam: het zuiden, de weinig bezochte hooglanden, de kust en het schilderachtige noorden

Toen ik in september 2007 gestopt was met werken was duidelijk dat Riet en ik nog eens een of meerdere grotere reizen zouden gaan maken als de gezondheid en de overige omstandigheden het toelieten. In de winter van 2007-2008 oriënteerden wij ons met brochures, internetsites, boeken en bezoeken aan reizigersdagen van organisaties. Langzaam kwam Vietnam bovendrijven. ‘Waarom in vredesnaam dan naar Vietnam?’ vroegen sommigen. 

Azië was ons bekend van reizen naar India, Nepal, Sri Lanka, Indonesië. Het is een intrigerend continent. Er is veel oude cultuur, de manier van leven van de bevolking is fascinerend, want in onze ogen zo afwijkend van wat wij ‘normaal’ vinden. Bij Vietnam komt er nog een uitbundige natuur bij, heel veel afwisseling in landschappen, klimaat en (minderheids)volkeren en natuurlijk toch de Amerikaanse oorlog, bij ons beter bekend als de Vietnam-oorlog. Alleen al de namen als Saigon, Hanoi, Da Nang, Pleiku enz. enz. hebben een magische klank van bekendheid. 

Een van de mooiste landen die ik heb gezien, is Vietnam. Een ongekend vriendelijke en open bevolking, een  land zeer veilig voor toeristen, met schitterend natuur- en landschapsschoon, en zeer interessante minderheden die nog aan tradities vasthouden die voor ons erg exotisch en soms vreemd aandoen, maar die zeer de moeite waard zijn om kennis van te nemen. De traditionele weekmarkten bij de bergstammen in het noorden zijn bovendien heel fotogeniek en zorgden voor ervaringen die wij niet licht zullen vergeten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 N.B.: AAN HET EINDE van dit reisverslag ALLE FOTO'S in thumbnails   (Zie eventueel ook de aparte publicatie "Vietnam, de foto's ")

KAART van zuidoost-Azië 

Xin Chiao Viet Nam! 

 

“‘Ze willen geen communisme.’

‘Ze willen genoeg rijst’, zei ik. ‘Ze willen niet doodgeschoten worden. Ze willen dat de ene dag vrijwel net zo verloopt als de andere. Ze willen niet dat wij met onze blanke huid hun komen vertellen wat ze willen.’

‘Als Indo-China valt…’

‘Dat liedje ken ik. Dan valt Siam. Dan valt Malakka. Dan valt Indonesië. Wat betekent ‘vallen’? (…)”  

Uit:   Graham Greene: De stille Amerikaan. Amsterdam, 1968, p.96-97

Oorspr.: The Quiet American, 1955.

 

‘Travel broadens the mind’ 

Gelezen op een reclamebord voor Buffalo Cart Tours aan de weg door de bergen van Lao Cai naar Bac Ha in Noord-Vietnam

 

KIJK voor de foto's van deze reis in het fotoboek en / of de fotogalerij op deze website!

naar boven