Ni Hao! China in 2009. Uitgebreid reisverslag van een grote rondreis door China inclusief een cruise op de Yangtze
Het straatbeeld in de steden is niet grijs maar veelkleurig. Mensen zijn modern gekleed, werkende jonge mannen en vrouwen zelfs vaak chic en jonge meiden soms enigszins uitdagend met korte rokjes en broekjes. De hotpant bestaat hier -nog? Of -weer? En rokjesdag (deze mooie term is van Martin Bril zaliger) is het hier kennelijk bijna elke dag. De lichtreclames maken van ook steden in het binnenland waarvan ik nooit gehoord had, bruisende plaatsen waar vestigingen van KFC, Mac Donalds en Starbucks beslist geen uitzondering zijn. Gewone mensen dansen 's avonds (ouderen ook overdag) in parken, doen aan tai chi of wandelen of zitten gewoon wat. In sommige steden als Dali en Lijiang is 's avonds een relaxte sfeer op terrasjes, met sfeervolle verlichting en muziek. En een ons tot dan toe onbekende stad als Kunming blijkt een bruisende moderne stad te zijn, waar R en ik bij Häagen Dasz genoten van een lekkere ijscoupe.
Reisverslag van een rondreis door China met alle toeristische hoogtepunten in 2009
NI HAO!
Naast de paar foto's die u in dit reisverslag vindt, staan er op deze website heel veel foto's van deze reis. Kijk in de Photogallery en/of in het digitale fotoboek!
REISVERSLAG CHINA 2009
Een maand lang reizen door het Rijk van het Midden
“Uit een touringcar stroomde een groep buitenlandse toeristen, hun blonde haar glanzend in de zon. Ze zetten kleurige hoedjes op en gingen glimlachend voor het pittoreske natuurtafereel staan om op de foto te gaan. Ik wou tegen ze zeggen dat ze moesten vluchten, omdat de lijken van honderdduizend afgeslachte mensen onder hun voeten begraven lagen. Ze hadden er geen benul van dat China één groot kerkhof was.”
Uit: Ma Jian: Beijing Coma p. 89-90
“Nog nooit in de geschiedenis hebben de Chinezen het zo goed gehad als nu. Het wemelt van de miljonairs, zelfs van de miljardairs. Het contrast met de grote massa voor wie de rijkdom slechts een droom is, is reusachtig.”
Uit: Herbert Paulzen: China, Reis door een kolkende tijd, p. 13
“De houding van de Chinees ten opzichte van de toerist varieert van de gespeelde onverschilligheid van de bijdehante stedeling via de grote belangstelling voor de toeristenportefeuille van de scharrelaar en de openlijke (soms onaangename) nieuwsgierigheid, tot de oprechte warmte en gulheid van de gewone mensen.”
Uit: China, Capitoolreisgids, p. 19