Boerencamping Trnovc in Duplje Slovenië

Hits: 5731

In het noorden van Slovenië ligt een aardige boerencamping, in een dal aan de rivier op mals gras in en om de oude boomgaard. We komen daar al een aantal jaren, om de zoveel jaar. Wij vinden het een alleraardigste camping, voor rustzoekers, maar ook voor mensen die dit deel van dit nog onbekende land willen ontdekken. Hieronder een aantal gegevens over deze camping, met foto's en een heleboel toeristische tips. Bekijk ook de andere pagina's over Slovenië!

Camping TRNOVIC

DUPLJE, SLOVENIË

Contact

Adres: Turistična kmetija Trnovc

Zgornje Duplje 4

4203 Duplje

Slovenija

Tel.: +386 04 5331000

E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

N.B. In dit artikel staan kort heel wat toeristische tips. Op de andere pagina's op deze website, die gewijd zijn aan Slovenié,
staan uitgebreidere tips en meer foto's! 

 

MEER FOTO'S VAN DE CAMPING UIT ZOMER 2009

 

  camping in de boomgaard

Ligging en bereikbaarheid

De route vanaf Utrecht: 1170 km

 

Camping Trnovc ligt in het dorp Duplje (spreek uit Doeplè) in Slovenië (Slovenija), min of meer ‘aan’ de autosnelweg van Villach in Oostenrijk naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. De stad het dichtst bij is Kranj (spreek uit Kraan). Ernaartoe is ongeveer 10 km en 15 minuten rijden vanaf de camping. 

De stad Kranj ligt centraal in de regio Gorenjska (Duits: Oberkrain), die in het noordwesten van het land ligt, en is er de grootste stad van. Kranj ligt ongeveer midden tussen Ljubljana en de Oostenrijkse grens in, ten noordwesten van Ljubljana. In 2012 had Kranj ongeveer 37.000 inwoners. Kranj ligt ongeveer 385 meter boven zeeniveau, aan de rivier de Sava, in bergachtig gebied, aan de voet van de Alpen. 

Het dorp Duplje stelt niet zoveel voor. Het telt ruim 200 inwoners. Het woord Zgornje in het adres betekent ‘boven’, maar dat is een beetje misleidend, want de camping ligt juist een stuk lager dan het dorp. Vroeger was er een smalle, holle toegangsweg met een steile helling erin. Twee caravans konden elkaar niet passeren. Sinds dit jaar, mei 2016, is de weg breder gemaakt en nieuw geasfalteerd, met sterkere bermen. Er is op het kritieke punt ook een uitwijkplaats. De helling van 15 % is uiteraard gebleven, maar de camping is nu goed bereikbaar, ook voor caravans. 

 de nieuwe toegangsweg vanuit het dorp

Deze vernieuwde weg is een grote verbetering t.o.v. de eerdere situatie. 

 

 kamperen op mals gras

 

Route vanuit Nederland: 

De meest logische route, althans vanuit Noord-Nederland, gaat via de Sauerland Autobahn Dortmund-Frankfurt, dan via Würzburg, Nürnberg, de rondweg rond München richting Salzburg, Oostenrijk, daar door de Alpen via Villach door de Karawankentunnel (7,8 km met nu nog een enkele buis; let op: tol!) over de grens, en dan verder over de tolweg (vignet al in Duitsland verkrijgbaar of voor de grens bij Villach) tot de afslag nr. 7 Naklo- Sp. Duplje-Strahinj. Op de rotonde bij de afslag rechtsaf richting Duplje, en bij de tweede rotonde weer rechts, onder de snelweg door. Dan komt eerst het gehucht Zeje en dan Duplje. Daar staat een bord dat linksaf wijst. Als u voor het eert komt, bent u de toegang tot het weggetje misschien voorbij zonder erg. Keren kunt u een tiental meters verder bij de brandweerkazerne. Vanaf nu is de weg smal maar goed te doen. 

Ligging

De camping ligt in een rivierdal, van de Tržiška Bistrica, letterlijk de rivier die ontspringt bij Tržič, een alpenstadje tegen de Oostenrijkse grens. Het is een snelstromende rivier, waarvan het water ineens enorm kan stijgen. Dat gebeurt zelden, maar het kan. De camping ligt in een oude boomgaard. Van de rivier is een aftakking gemaakt, die vroeger de molen aandreef in het centrale huis. Tegenwoordig is de familie bezig op deze aftakking een water gedreven elektrische centrale aan te leggen, maar de vergunningen komen maar niet af… Die rivieraftakking loopt ook langs de camping, dus je zou je op een eilandje kunnen wanen. Om op de camping te komen, moet je ook over een bruggetje, dat afgesloten is met een zelf te bedienen schuifboom. Geen slagboom dus maar een schuifboom. Het stelt niets voor maar je wordt wel geacht de boom na passage te sluiten. 

De camping ligt niet ver van de autoweg van Villach, Oostenrijk naar Ljubljana en verder naar Kroatië. Dat maakt dat de camping ook heel goed geschikt is voor een tussenstop. De autoweg loopt hoog langs de camping; soms hoor je daardoor wat geluid van het vrachtverkeer, maar het geruis van de rivier overstemt dat geluid praktisch. Wij hebben er nooit last van gehad. 

 

 receptie en plek om te zitten en iets te drinken en zo

  toeristische boerencamping Trnovc

 toegangsbrug met schuifboom

 de boerderijwoning (niet toegankelijk).

  tennisbaan en landbouwschuur

Voorzieningen

Je kampeert op een goed onderhouden stevige grasmat in en rond de oude boomgaard. Er zijn geen afgebakende plaatsen. Je kunt kiezen: zon of schaduw. Wij kiezen altijd voor zon.  Er is een aantal vaste plaatsen van mensen die hier al jaren staan. Sommige van die caravans zijn alleen in het weekend bewoond. Er is een toiletgebouw m/v en een apart gebouwtje voor de vier douches, niet gesplitst in m/v. Er zijn buiten twee wastafels en een waterpunt. Achter het toiletgebouw een stortplaats voor ‘t chemisch toilet. Verder natuurlijk een hokje voor de afvalcontainers. Dan een open gebouwtje voor het doen van de afwas, de handwas of groente wassen. Er is in een bijgebouw over het riviertje een wasmachine die werkt tegen betaling. 

Er is ook een wat merkwaardig gebouw dat geïnspireerd is op de traditionele Sloveense hooirekken en traditionele schuren, die je nog wel ziet in de velden. Je kunt er droog zitten, er is wifi, en je kunt er zelfs barbecueën. Gezellig zitten kun je ook in en bij het gebouwtje dan de receptie. Daar is ijs te koop en bier en andere drankjes. Als je voor het eerst op de camping aankomt, heb je kans dat de boer of de boerin, Franc en Marija, je uitnodigen voor een glaasje, terwijl zij je inschrijft in het register. Je paspoort of id-kaart is voldoende en je krijgt die meteen terug. Rond een uur of vijf, zes ’s middags zitten hier praktisch altijd wel wat lokale mensen want dit is de enige plek in het dorp waar je een neut of een biertje kunt drinken na je werk. Binnen kun je er materiaal vinden met info over de omgeving. 

Verder is er nog een echte tennisbaan voor de liefhebbers. En in de grote open landbouwschuur mag je bij naderend onweer met hagel je auto stallen, als er plaats is. Het is ons in al die jaren een paar keer gebeurd dat er flinke hagel viel. En één keer was zelfs de camping overstroomd tijdens de paar dagen dat wij in Kroatië waren. Ook hier laat de klimaatverandering zich merken. In de rivier mag je vissen met een vergunning (bij de receptie). Elektrische aansluitingen zijn er diverse op het terrein; als je wat afgelegen wilt staan, heb je soms een wat langere kabel nodig. De aansluitingen zitten in een afgesloten kastje. Geen euro-aansluiting, dus neem een verloopstekker naar tweepins aansluiting mee.

 afvalhok; douche- en toiletgebouw; waterpunt

 rechts de toiletten, links het douchegebouw (met zonneboilers)

 gebouwtje met vuurplaats om lekker te zitten; wifi.

 was- en afwasplaatsen

  kanaaltje langs de camping met toegangsbrugje; rechts de receptie

 woonhuis

 onze plek in 2016 in september

Voor kinderen

Voor kinderen is er van alles te beleven. Er is natuurlijk de boerderij met katten, Lumpi de St. Bernhard, er zijn wat kinderspeeltoestellen. Een supergrote schommelstoel bij de rivier. In de rivier kun je spelen met water en stenen e.d. Kinderen wel onder toezicht houden, want de stenen zijn glad; het water kan plotseling stijgen. 

 picknickplaats bij de rivier 

 rivier

 stenig speelstrandje langs de camping 

Beheerders / eigenaars

De familie Teran is heel vriendelijk, gastvrij en behulpzaam; boer Franc is nog dagelijks aan het werk op de boerderij; hij houdt ondanks zijn pensionering nog steeds een aantal vleeskoeien. ‘Wat moet ik anders met al dat gras?!’ Franc spreekt goed Duits. Marija  verstaat het wel maar spreekt het wat minder. Zoon Mirko spreekt heel goed Engels. Hij is ook vaak op de camping te vinden. Marija maakt schoon, bedient in de receptie, houdt de administratie bij. Lumpi is een St. Bernard; de zoveelste, steeds met dezelfde naam. In 2016 was hij nog jong en speels, maar hij wordt goed opgevoed. De familie is zeer behulpzaam, bij praktische dingen maar ook met toeristische tips.

 

Boer Franc en zijn vrouw Marija en kinderen van een schoolklas uit de buurt die hier rond de receptie (niet op de camping!) komen spelen. 

Mirko, Franc en de schrijver/webmaster en de nog jonge Lumpi

In de pagina’s over Slovenië op deze website vindt u door de jaren heen heel wat toeristische ideeën en tips. Ik heb een paar keer een artikel over dit land en over deze camping geschreven in de Kampeer- en Caravan Kampioen van de ANWB. Nog steeds komen mensen met die artikelen in de hand naar deze camping. Dat is wel een leuke gewaarwording. 

  Mijn artikel uit 2005 in de Kampeer- en Caravan Kampioen, ANWB. 

  

  let op: de locatie van de camping is op dit kaartje abusievelijk door de KCK verkeerd geplaatst!

Slovenië heeft al sinds jaren de Euro. De prijzen liggen er op normaal niveau, niet veel verschillend van ons land. 

De tarieven voor deze camping vind je op de website: http://www.trnovc.com/

Er is geen reserveringssysteem. 

 

TOERISTISCHE TIPS

Hieronder een paar activiteiten die wij graag ondernemen als we hier zijn: 

 • Wat we bijna altijd doen is een wandeling maken in het Triglav Nationaal park, door het dal van de Vrata naar de voet van de Triglav, de hoogste berg van het land. Dat klinkt als klimmen, maar het aardige is, dat het meer een ‘gewone’ bergwandeling is, die slechts heel geleidelijk klimt. Onderweg stoppen bij de Slap (=waterval) Peričnik. Je kunt er naartoe klimmen en deels onderdoor lopen. De weg kent een paar steile hellingen en ook stukken met wat slechter wegdek; het is er smal dus op sommige plaatsen is elkaar passeren lastig. Vooral in het weekend rijden er ook vrij veel wielrenners. Oppassen dus, zeker in de bochten. Aan het eind van de weg is een parkeerplaats, waarvoor je ’s zomers moet betalen. Van daar af moet je lopen. Tip: drink voor je gaat wandelen nog een lekkere cappuccino of iets anders (eten kan ook) bij Aljazev Dom. Daar begint de wandeling. Houd de rode aanduiding met cirkels ‘Prag’ aan. Die gaat naar de top maar zo ver hoef je niet om toch al intens te genieten van de hoge bergen om je heen!

 

 • Onderweg naar de Vrata vallei: In Moistrana aan de weg naar Aljazev Dom/ Triglav is een splinternieuw museum gebouwd, helemaal gewijd aan de bergsport. Veel digitaal en interactief. In een berghutje kun je het geweld van een onweersbui in het hooggebergte meemaken. Alleen voor mensen zonder hartproblemen…

 

 • Een wandeling rond het meer van Bled. Bled is een toeristische trekpleister en altijd druk, maar een wandeling om het meer, met het romantische kerkje op een eiland in het midden, kan heel relaxt zijn. Tip: parkeren in het centrum is lastig. Wij rijden altijd door, om het meer heen, naar de camping van Bled. Daar vlak bij is (betaalde) parkeerruimte, waar je voor een hele dag staan € 5 betaalt (2016). 

 

 • In Bled kun je natuurlijk ook het kasteel bezoeken, je met een bootje naar het eiland laten varen, een kano huren, op een van de terrasjes zitten, enz. 

 

 • IJs eten bij Homan in Škofja Loka. Dit is een gezellig stadje met een paar leuke terrasjes. Wij parkeren altijd bij de Mercator supermarkt, langs weg 403. 

 

 • Leuk autotochtje: bij Bled weg 209 volgen naar het Bohinjsko Jezero (Meer van Bohinj). Terug weg 633 en 905. Het traditionele boerenland met hooirekken, oude schuren, dorpskerkjes met soms fraaie aquarel muurschilderingen. 

 

 • Aan de weg 209 en daarna 904 bij het dorpje Ukanc begint de kabelbaan naar de top Vogel. Steil omhoog naar een fantastisch panorama over het meer van Bohinj en de bergen van het Triglav park. Boven kun je diverse wandelingen maken zonder ál te veel klimmen. Op deze hoogvlakte ook een nogal spectaculaire atb-baan: een eind naar boven met de skilift mét je fiets en naar beneden op de fiets.

 

 • Spectaculaire bergautorit over de Vršič-pas. Weg 201 Jesenice naar Italië; bij Kransjka Gora linksaf. Na de pas met zeer vele haarspelden vóór Bovec naar Tarvisio in Italië. Daar SS54 en dan via weg 201 weer terug. (hele dag voor uittrekken!)

 

 • Ook een leuke autotocht voor een middag is over de weg 638 van Bistrica pri Tržiču via Begunje na Gorenjskem naar Jesenice. Je rijdt hoog boven het dal van de Sava en komt door een paar mooie oude boerenbergdorpen. Soms smalle weg! Pauzeer in Srednja vas bij Anna und Toni; ook voor zeer voedzame en smakelijke traditionele gerechten. 

 

 • Bezoek aan de hoofdstad Ljubljana. Zie deze website.

 

 • Voor een ochtend of middag: bezoek aan het oude ijzerstadje Kropa met een interessant ijzersmeedmuseum. 

 

 • Je kunt dit stadje ook combineren met een autotochtje door de bergen (smalle wegen!) via weg 635 en via weg 403 Škofja Loka terug naar Kranj en de camping. 

 

 

 • Een prachtige wandeling en excursie is de Vintgarkloof. Tegen betaling mag je door de zeer smalle en diepe kloof lopen, over houten en stalen wandelpaden tegen de rotswanden met onder en naast je de snel stromende Sava. In de kloof is het frisser dan ‘daar buiten’. 

 

 • Pokljuska kloof. Minder bekend en minder toeristisch. Route: volg de borden vanaf de autoweg bij Bled. 

 

 • Wat verder van de camping maar goed te doen zijn de grotten van Postojna, die wij eerlijk gezegd nooit hebben gezien. Wij kozen voor de minstens zo spectaculaire en wat minder toeristische (drukke) grotten van  Škocjanske jame. Resp. 86 km en 111 km vanaf de camping. 

 

 • Heel vroeg opstaan voor een kennismaking met de mediterrane kust bij Koper, Portoroz en Piran. ’s Zomers erg druk (zoals alle toeristische trekpleisters) en moeilijk parkeren. Beter is een nachtje in een Sobe (pension) overblijven. Naar Piran is het van de camping 153 km. Naar Koper 139 km. 

 

 • Autotocht door de Alpen via Oostenrijk en terug. Weg 210, bij Bad Vellach over de grens, dan weg 428. Rechtsaf kunt u dan naar de vallei van Logarska Dolina met aan het eind Slap Rinka, een hoge waterval. Dit stuk is tolweg. Terug via weg 428, 924, 225 en de autoweg E61. Totaal plm. 160 km, dat is voor een hele dag en vroeg opstaan…

 

 • Ook een prachtig berggebied is de hoogvlakte Velika Planina op 1600 m hoogte. Met wandelpaden, oude karakteristieke bergboerderijen, vergezichten. 

 

 • Partizanska bolnica Franja. Een museum gewijd aan de partizanen die hier in de WO II een verborgen hospitaal hadden. Nadat het van de aardbodem verzwolgen was door een overstroming is het weer opgebouwd; wij zijn er nadien niet weer geweest. Voordien was het heel interessant. Plm. 55 km van de camping. 

 

 • Op 120 km afstand ligt een must voor paardenliefhebbers: de Lipizanerstoeterij van de beroemde witte paarden. Het ras is genoemd naar dit plaatsje Lipica. Het is bijna alllemaal autoweg dus je rijdt er vlot naartoe in vijf kwartier. 

 

 • Als je daar toch bent kun je meteen het eeuwenoude ommuurde kerkje van Hrastovlje bekijken (12e eeuw). Wereldberoemd om zijn muurschilderingen met de ‘dodendans’. Indrukwekkend. Jammer van het strikte fotografeerverbod. 

 

ETEN

Uit eten kun je goed en niet te duur in het naburige dorp Naklo, bij hotel restaurant Gostilna Restauracija Marinšek. Uitgebreide kaart met vis en vlees, maar ook pizza’s. Kaart ook in Duits en Engels. Wat je niet op kunt, kan in aluminiumfolie mee naar huis. Aan de doorgaande weg in Naklo. Je kunt aan de weg zitten maar ook binnen of bij mooi weer onder een groot afdak aan de achterzijde. Bediening varieert nog wel eens, van vriendelijk spontaan tot zakelijk. Als het heel druk is, (net een bus vol toeristen gearriveerd bijv.), wil je er misschien liever niet zijn. 

 

Goedkoper en sneller eet je een pizza in de Pizzerija Gorenc Mateja Stare in Kranj aan de invalsweg komend vanuit Naklo, rechts. Vriendelijke bediening. 

 

Heel smakelijk en apart, zeer verzorgd eet je in Kropa bij Gostilna Pr' Kovač. Vriendelijke ontvangst, in het Engels zo je wilt. Klein en niet altijd open; informeer van tevoren. 

 

Veel meer restaurants in verschillende prijsklassen in de buurt!  

 

BOODSCHAPPEN

Een grote supermarkt Mercator vind je in Kranj, op een eiland in de Sava, met een winkelcentrum erbij. 

Dichterbij, veel leuker, wat kleiner maar zeer goed gesorteerd en met persoonlijke bediening in Naklo: Resman supermarkt. Leuk assortiment Sloveense wijnen, waaronder de bekende Jeruzalem. Vooral de witte wijnen zijn goed in dit land, vind ik, bijv. de Traminec: Sloveense Gewürztraminer. Ook hebben ze heerlijk brood en gebak. En neem zo’n luchtgedroogde karstham mee naar huis! Niet goedkoop maar wel puur vlees. En dan die zakjes gedroogde paddenstoelen: heerlijk en bij ons moeilijk te vinden.   

Nog dichterbij in Žeje is een ouderwets klein buurtwinkeltje (in 2016 nog open).

 

VRAGEN

Als u nog vragen heeft, mag u mij e-mailen. Zie de welkompagina. 

  

 weiland naast de camping

 ook voor 'doortrekkers'! 

 

voor het monteren van een set nieuwe banden assisteerde eigenaar Franc door de garage voor mij te bellen. In winkels en garages e.d. spreekt men vaak wel wat Engels. In restaurants kun je overal met Engels uit de voeten. 

 

 

naar boven