Noorwegen in zwart-wit; een kampeervakantie in 1976 met de auto en een tentje

Hits: 2931

Artikelindex

Noorwegen in zwart-wit
REISVERSLAG KAMPEERVAKANTIE 1976 NOORWEGEN
Met de auto en een tentje door zuid- en west-Noorwegen
Een reisverslag geïllustreerd met zwart-witfoto’s van een kampeervakantie in het Noorwegen van 1976, langs campings die vaak nog steeds bestaan, over veerponten en slechte wegen die nu soms -of vaak- zijn vervangen door asfalt en tunnels en zo. Langs de gletsjer Briksdalsbreen en Kjenndalbreen die toen nog veel groter waren dan ze nu intussen zijn geworden. Tussen muren van sneeuw in hartje zomer. Genieten van spectaculaire landschappen. Soms bibberend van kou en dan weer lekker liggen voor de tent in de zon. Het kan allemaal -nog steeds- in Norge. 
Ik denk dat dit verslag best ook nu nog een inspiratie kan zijn voor een kampeertrektocht door dit prachtige kampeerland. 

Toegevoegd: actuele campingnamen en de dagelijks gevolgde routes in Google Maps!

 

DE FOTO'S 

Deze vakantie fotografeerde ik met twee spiegelreflexcamera's van het merk Asahi Pentax. Een camera voor kleurenfoto's en een voor zwart-witopnamen. De laatste verwerkte ik zelf in een eigen donkere kamer, dus vergroten tot 10 x 15 cm of 30 x 40. Zelfs een grote lap van 40 x 60 cm maakte ik wel eens. 

De kleurenfoto's van dit jaar zijn heel sterk vergeeld en het laatste filmpje was helemaal verkeerd behandeld in de ontwikkelcentrale. Van sommige kleurenfoto's kon ik nog iets maken met nabewerken en sommige oogden nog redelijk als ik ze tot zwart-wit verwerkte. 

Van de afgedrukte foto's in het plakboek heb ik weer (digitale) foto's gemaakt en die bewerkt. Een selectie daarvan illustreert dit reisverslag. 
Ook zitten er enkele foto's van ansichtkaarten tussen die ik onderweg aanschafte. Ook die heb ik zwart-wit gemaakt. 

 

De voorkant van mijn plakboek van deze vakantie

 

DE TEKST

Onderweg had ik vrij uitvoerige aantekeningen gemaakt. Daarop is het volgende reisverslag gebaseerd. De wegnummers hebben sinds 1976 soms andere nummers gekregen. Veel tunnels zijn aangelegd en veren verlegd of overbodig geworden. 

Ik heb in dit verslag zoveel mogelijk de nieuwe wegnummers (ook) genoemd. Ik geef ook routeaanwijzingen en soms heb ik die ook geactualiseerd, maar wellicht niet consequent. Dus, verlaat u daar niet helemaal op. 

De campings heb ik opgezocht op internet en vermeld of ze nog bestaan en onder welke naam. Verreweg de meeste bestaan nog. 

Vandaar dat ik denk dat dit verslag  best ook nu nog een inspiratie kan zijn voor een kampeertrektocht door dit prachtige kampeerland. 

© 2020 Lammert Metselaar

naar boven