Italië,Zuid-Tirol, Dolomieten, Seis-am-Schlern en Venetië

Hits: 6748

Artikelindex

Italië, Dolomieten, Seis-am-Schlern, (Alpe-di-Siusi), 1998

Kamperen met de caravan, wandelen en autotochten maken in de magnifieke bergwereld van de Dolomieten, incl. een excursie naar Venetië

 

 

ITALIË 1998 Zuid-Tirol, ofwel Alto Addige  (incl. Venetië

 

We kamperen een zomervakantie lang in Völs-am-Schlern ofwel Siusi op camping Seiser Alm, Alpe di Siusi

 

In 2011 is deze camping uitgeroepen tot Charme-camping van het jaar door de ANWB- Kampeer- en Caravan Kampioen. Dat begrijpen wij niet zo, want op een jaar kwamen we er terug en toen had men alle staanplaatsen met grind afgewerkt. Het is wel schoon maar ook erg steriel; bij een "charme-camping" hebben wij heel andere associaties... Sommigen op internet vinden de plaatsen ruim. Ook bij 'ruim' hebben wij andere voorstelling dan de ruimte die je op deze camping hebt. Wij vinden de relatief kleine plaatsen eigenlijk juist een minpunt. Je staat caravan aan caravan en elk stukje van de terrassen is benut. Wij stonden eerst beneden, later toen er plek vrij kwam, boven op het niveau van de toiletten. Er is maar één toiletgebouw, dus bij nodig toiletbezoek op tijd vertrekken!

Nee, dan hebben wij bij charme-camping meer iets in het hoofd als Gervanne-Camping in Zuid-Frankrijk waar wij in de nazomer van 2011 stonden. Of Le Bivouac in Zwitserland. (zie elders op deze website). Allebei een stuk 'charmanter'..., maar ja, wij zijn natuurlijk ook rare kampeerders. Voor ons hoeven al die luxe dingen niet zo. Een eenvoudig schoon sanitairgebouw, een winkeltje met vers brood, een restaurantje ( resp. in de buurt), meer hoeft een charmante camping voor ons niet te hebben. O ja, en vooral een mooie ligging en (echt) ruime plaatsen. 

Wij zijn er diverse malen geweest, en de camping heeft volgens ons dus goede kanten, maar dus ook een mindere. De ligging is fantastisch, hoewel de weg er naartoe voor kleine auto's met relatief grote caravans wel problemen zou kunnen opleveren: het is op een paar plaatsen nogal steil en nauw. Voor chauffeurs met weinig caravanervaring lijkt het me een avontuur. Zolang je kunt blijven rijden gaat het wel. Moet je voor een smal stuk, een tunneltje bij voorbeeld, wachten op een tegenligger of als je een vrachtwagen of bus tegenkomt, dan moet je met spinnende banden proberen weg te komen. 

Mooie ligging dus: vanaf de camping kijk je op het massief van de Siusi, de Schlern, een symbool voor Zuid-Tirol. Op elk moment van de dag ziet die er anders uit. In de ondergaande zon blinkt hij in een gouden 'alpenglühen'. 

Er is een gezellig restaurant met goed eten, een handig kampwinkeltje met -destijds althans- super heerlijke volkorenbroodjes. Het sanitair was destijds goed, je kon toen bovendien al een privé badkamertje huren. Nu schijnt het superluxe te zijn.  In de buurt is een aardig recreatiemeertje waar je naartoe kunt wandelen. Topattractie is natuurlijk het natuurpark Sciliar. Je kunt op veel plaatsen fijn wandelen o.a. op de Seiser Alm, waar je met een stoeltjeslift omhoog kunt naar de 'alm', de bergweide. De sfeer in de dorpen is eigenlijk Oostenrijks, dat spreekt ons wat minder aan, maar je kunt op diverse plekken wel goed eten en/of koffiedrinken. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk. 

Gedurende de weken dat wij hier stonden in 1998 hebben we allerei autotochten gemaakt en gewandeld. Onze dochter Marije heeft een aantal keren een buitenrit gemaakt en op de manege gereden met de (Haflinger)paarden die ze daar hadden. Dat is dus voor paardenmensen/ -meisjes zeker een pluspunt van deze camping: de manege vlakbij. 

Hieronder een aantal foto's van de (wijde) omgeving. 

 

 

   

Het deel van de camping waar wij eerst stonden in 1998. (voorgrond, naast de camper). De Schlern staat in het avondlicht te gloeien. 

  Karersee

Omgeving van de camping. ////////////////    

We maken een tocht naar het Lago di Carezza, ofwel de Karersee. Een meertje dat allerlei nuances van blauw vertoont. Een legende vertelt dat een regenboog in het meertje verdronken zou zijn. Je kunt om het meer heen lopen. Veel bloemen, ook in de zomer nog wel. Orchideeën, asters, wintergroen, zijn zo een paar namen die ik oppik uit het fotoboek van mijn vrouw.  

  

Op diverse plaatsen zien we wilde lelies bloeien. Turkse lelies noemen ze die geloof ik.  

  

 De Karersee ligt erg mooi tussen de bergen. 

 De imposante bergwereld van de Dolomieten is vanaf de camping naar alle kanten toegankelijk. Passen zijn er vele. 

   

  

We maken een wandeling om het Lagetto di Fié. Een lagetto is een klein meer. Vanaf de camping wandel je zo door de heuvels en velden ernaartoe. 

Onze plek. Achter het hek stroomt een heel klein beekje dat na regenval ineens flink kan aanzwellen. Waar ik nu sta de foto te nemen is ook nog een plaats, waar gelukkig niet vaak iemand stond: je staat dan ook bijna op de weg. Echt ruim kunnen wij dat niet noemen. Schaduw is op dit veld niet veel. 

 

   

 

 Naar de Alpe di Siusi, ofwel naar de Seiser Alm (bergweide op een hoogvlakte) kun je wandelen vanaf de parkeerplaats maar je kunt ook een stoeltjeslift nemen. Of alleen naar boven, en terug lopen, dat is ook een aardige mogelijkheid. De bergweiden zijn mals en groen, maar je bent omringd door de ruige spitse toppen van de Schlern en andere bergen in de Dolomieten. 

   

Wij volgen de voorbereidingen en de vlucht van een parasailer een tijdje -met de ogen.    De Schlern is van ver zien, zelfs vanaf de autoweg zien wij hem als we uit het zuiden komen, uit Toscane of Rome.  Van dichtbij is hij indrukwekkend. 
 

 

 

  

 Het is ook wel eens regenachtig, koud, nevelig..., zeker als je een tocht over bergpassen maakt met minder goed weer. Koud en nat is het in de wolken. 

 

   

Hier staan we intussen op onze nieuwe plaats, verder naar boven.  Als onze dochter jarig is, (altijd in de vakantie), brengt de campingbaas een brief en een zakje chocolaatjes. Leuk! De camping voert een actief public relations-beleid. Als je eenmaal bent geweest, krijg je nog jaren later elk jaar een kerstkaart met oud-en-nieuw. 

   

We bezoeken o.a. Chiusa/ Klausen. Een leuk oud stadje. 

   

  

Wat sneeuw lijkt, is kalk. Dit zijn de Dolomieten! 

  

 

  

 De Sella-pas

 Talloze passen en bergroutes nemen wij. Het is een fantastisch gebied voor auto- (of motor-)tochten. 

 

   

Picknicken met de Schlern op de achtergrond. 

   

Völs of Fiè, een dorp in de buurt. 

Naar de Seiser Alm gaan we diverse malen. We vinden het er heerlijk wandelen. Met de lift naar boven en daar wandelen en dan lopend terug naar de parkeerplaats. Heerlijk. 

         

  

Meertjes en meren zijn er talloze. Lago d' Anterselva,  Lago di Braies, het meer van Tovel. We kijken en wandelen er. 

  

  

 

     

 

Zo kan de Schlern er echt uitzien bij het "alpenglühen". 

 Een laatste blik op  de omgeving

   

 

  

 de camping

 volle boel...

 

naar boven