Rome, de "eeuwige stad"

Hits: 12021

Artikelindex

Rome, de "eeuwige stad"  

Kamperen in de voorjaarsvakantie aan het meer van Bracciano op camping Roma Flash Sporting

Kamperen aan het meer van Bracciano op camping Roma Flash Sporting    voorjaarsvakantie (april-mei) 2002 en 2005

Fotoreportage in gedigitaliseerde dia's  

Rome, de "eeuwige stad" 

 

 

 


 

 

   

Kamperen aan het meer van Bracciano op camping Roma Flash Sporting    voorjaarsvakantie (april-mei) 2002 en 2005

 

Doorgangs- en verblijfscamping(s)

De heenreis doen we via Camping Rangau in Erlangen. Een goede doorgangscamping, vijf minuten van de A-3 Würzburg - Nürnberg. Goed Duits-degelijk sanitair. ACSI-camping. 

 vertrek van camping Rangau

In 2005 steken we in Duitsland aan bij onze 'vaste' doorgangscamping: Azur Camping Altmühltal in Kipfenberg. Als u op mijn website zoekt op deze zoekterm, komt u deze camping een aantal keren tegen! 

 

In Italië nemen we Camping Riva del Setta in Rioveggio (aan de A-1 Bologna - Firenze (= Florence). Deze camping ligt handig: niet ver van de A-1, maar we vonden het sanitair destijds niet meer aan de moderne eisen voldoen. Hopelijk voor nieuwe kampeerders is dat nu aangepast. Het is een goedkope camping, dus je mag ook niet te veel verwachten. 

 

 

Vertrek van camping Riva del Setta in Rioveggio

 

  2002

Ons doel en de verblijfplaats voor deze dagen is zowel in 2002 als 2005: Camping Roma Flash Sporting

De accacia's staan in volle bloei als wij aankomen. We gebruiken (toen nog) Camping Cheques en staan dus voordelig. Er was in april/mei 2002 ruimte in overvloed. In 2005 overigens ook.

 2005

In tegenstelling tot wat de naam 'Sporting' doet vermoeden, is het een rustige familiecamping, mooi gelegen aan het Lago di Bracciano. Op de site van de camping en hieronder kun je zien waar de camping aan het Meer van Bracciano ligt:  aan de weg rond het meer, tussen Trevignano en Bracciano. Het meer ligt tussen de A-1 Florence - Rome en de Middellandse zee.

 

Vanuit het dorp Bracciano loopt een spoorweg naar Roma. Het is niet ver maar de trein boemelt er wel een klein uurtje over. Het grote voordeel: je stapt uit midden in Rome, of bij het Vaticaan, wat je maar wilt,  zonder enige stress.   

 De trein kostte in 2005 € 6 p.p. retour. Dat is geen geld toch? De stations zijn (o.a.) Valle Aurelia waar je op metrolijn A kunt overstappen ( west-oost); Roma San Pietro: Vaticaanstad en de St. Pieter; en Roma Ostiense waar je op de zuid-noord metro kunt overstappen.

 Van de camping lopen bussen naar Bracciano. Wij reden met onze auto naar het stadje, maar parkeren was lastig en relatief duur.  

 

 Het meer van Bracciano...

... en nog eens, nu met het kasteel van Bracciano op de achtergrond. Vanaf de camping loop je zo naar het aardige San Liberato, een kapel en wat huizen:

 

 

San Liberato, een eenvoudige maar aantrekkelijke kerk, al uit de Romeinse tijd.  Hier is ook een botanische tuin, die echter niet vaak open is.  Op de achtergrond het meer van Bracciano.

 

Bracciano zelf is ook wel een aardig dorp. Het kasteel is een bezienswaardigheid maar toen wij er waren, was het gesloten omdat het was afgehuurd door een of andere popster. Helaas (voor ons).

 

Trevignano ligt een eindje verderop aan het meer. Het is een aantrekkelijk dorp om wat te wandelen en te kijken en een terrasje te pikken.

    

Heiligenbeeldje in een muur in Trevignano.

   

 


Vaticaanstad, St. Pieter, Sixtijnse kapel 

 We stappen uit de trein bij de halte San Pietro en dan is het niet ver lopen naar de St. Pieter en Vaticaanstad. 

  

Wij zien voor het eerst de St. Pieter. Dat maakt wel indruk. Niet om de paus, want die zegt mij niets, maar architectonisch gezien,  qua cultuur en kunst.  Wat een pracht en praal.

De zuilenrij van Toscaanse zuilen van Bernini mag dan overdadig Barok zijn, hij mist zijn uitwerking niet en heeft zeker ook schoonheid.

 

 koepel St. Pieter van binnen

Omdat er voor de Sixtijnse kapel een enorme rij staat, besluiten we dat een andere keer te doen. Nu gaan we de koepel van Michelangelo op de St. Pieter beklimmen. Je mag ook in het binnenste, een kijkje nemen tussen de twee wanden. Na Michelangelo was het de beurt aan architect Giamoco della Porta. Hij houdt zich grotendeels aan de ideeën van zijn voorganger. De Sint-Pieter krijgt een dubbele koepel, met een binnen- en een buitenkoepel.

 uitzicht vanaf de St. Pieter

Zo van bovenaf, vanaf de St. Pieter gezien, is de colonnade echt mooi.

 

 vanaf de koepel 

 Een blik op Vaticaanstad.

 

  En op de stad Rome. Links de Engelenburcht.

  

De koepel, van dichtbij. 

   

    

 Op de vloer van de St.Pieter mooie bronzen reliefs/ roosters.                                   De Zwitserse garde bewaakt de pauselijke eigendommen. 

 


 


 


 

In 2005 bezoeken we de Vaticaanse Musea wel; het is er dan redelijk rustig. De Sixtijnse kapel kunnen we goed bekijken. Jammer is dat je er geen foto's mag maken. Wel zijn er suppoosten die je tot doorlopen aanmanen, maar die kun je wel even negeren. Nu en dan als het geroezemoes hun wat te sterk wordt (wat  wil je met zoveel mensen bij elkaar?!) komt er een pater om tot stilte te manen. "Sillenzioooo!!" Stiekem een foto maken is er niet bij. 

 

In de gangen ernaartoe mag je wel foto's maken, althans daar kan het zonder problemen. Daar kun je ook zo langs stilstaan als je wilt. in de zaal word je geacht op een gegeven moment weer plaats te maken. Het is één doorgaande stroom toeristen waar je in zit. Ik houd daar absoluut niet van maar we hebben het er voor over gehad. En het is het wel waard. 

  

 plafonds in de gangen

En die gangen zijn ook al verbijsterend rijk gedecoreerd. Eigenlijk een beetje over de top...

    

Vanuit de gangen heb je soms zicht op de Vaticaanse tuinen en gebouwen. 

De bekende wenteltrap van Giuseppe Momo, in gebruik genomen in 1932. Hierlangs kom je weer naar boven uit de musea. 

 


 

 

 

 

 

 

Rome,  toeristische / culturele hoogtepunten    

We maken lange stadswandelingen met soms een stukje per metro, maar niet zoveel: lopend zie je veel meer en Rome is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Daar ga je niet ondergronds. 

 

 

De Engelenburcht.  De burcht is het grote mausoleum van keizer Hadrianus, dat werd gebouwd tussen 135 en 139 onder leiding van de architect Decrianus.

Brug over de Tiber (de Tevere).

  

Piazza Navona

   

  

Het Pantheon

 

   

Een enorme kerk: De basiliek van Santa Maria Maggiore (Basilica di Santa Maria Maggiore). Sinds 1929 is deze kerk met de rang van basilica maior in bezit van de Heilige Stoel. De basiliek is een van de zeven pelgrimskerken van Rome en een van de vier pauselijke basilieken.


 

   Colosseum

Het Colosseum

   

 

 


 

  

 Triomfboog van Constantijn

   

 Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk zowel het politieke en juridische als het religieuze en commerciële centrum van de stad. Op de achtergrond: het pompeuze Monument voor Victor Emmanuel II

 

De Boog van Septimius Severus

    

 

  Forum Romanum

 

 

 

Piazza del Campidoglio. Het Capitool.

 

 

    

 Monument voor Victor Emmanuel II

  

 

   

Santa Maria in Cosmodin 2002                  en                2005   

   

In 2005 is het iets minder druk bij de Boca della Veritá: de Muil van de waarheid.  (Bij de Santa Maria in Cosmodin)

    

 

 

 

 

 

Aventino, een van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is


Het is er heerlijk wandelen, met o.a. een terras met sinaasappelbomen en uitzicht over de stad

Tegenover Circus Maximus is een prachtige openbaar toegankelijke rozentuin.

      


 

Trevifontein

    

 

 

 

  

 

 

eilandje in de Tiber

   

De Basiliek Santa Maria in Trastevere is een minder bekende kerk in Rome, maar voor liefhebbers niet te missen. Het is waarschijnlijk de oudste Mariakerk van Rome. Voordeel is ook dat de kerk staat in een niet zo toeristisch deel van Rome, namelijk in het centrum van de wijk Trastevere,'over de Tiber', ten westen ervan. Je kunt daar heerlijk slenteren zonder hordes medetoeristen om je heen.

   

 
 

 

San Giovanni in Laterano

 

    

 

 

   

 

De dag na ons bezoek zou de toen nieuwe paus hier zijn eerste preek gaan houden. Er werd van alles in gereedheid gebracht voor de tv-uitzending.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Sutri 

 

Vanuit onze camping aan het meer maken we niet alleen excursies met de trein naar Rome, maar ook in de (wat verdere) omgeving is veel te zien en te genieten.

Met de auto rijden we in 2005 naar Sutri op zo'n 50 km ten noorden van Rome. We parkeren in het stadje en bezoeken eerst een markt.

    

Hier komen we geen toerist tegen. 't Is leuk om tussen de autochtonen te kijken wat er zoal te koop is.

 Het amfitheater van Sutri, of liever: wat ervan over is.

In Sutri bekijken we het amfitheater, waarvan de vorm laat vermoeden dat het publiek eerder rechtstaand dan zittend het gebeuren volgde. Het is niet in een staat zoals het grote amfitheater in Verona, om maar eens iets te noemen, maar het is er heel rustig en daardoor kun je de sfeer goed op je laten inwerken.

 Sutri

   

Etruskische graven/ catacomben.

  Sutri

Ook zijn er diverse Etruskische graven, uitgehouwen uit de rots. We maken er een wandeling.

Een wandeling langs de Etruskische graven, uitgehouwen uit de rotswand, is omgeven met een wat mysterieuze sfeer, ook al omdat hier totaal geen toeristen zijn. 


 

 

 

 

 

 TUSCANIA 

 

 

 

Deze plaats ligt een flink stuk rijden naar het noorden. Tuscania is een minder bekende kleine stad in Lazio, ten zuiden van het meer van Bolsena. Tuscania ligt wat afgelegen, maar is een omweg meer dan waard.  De oude binnenstad met zijn torens, portieken en buitentrappen werd zwaar gehavend door de grote aardbeving van 1971, maar staat intussen weer overeind en baadt opnieuw in de glorie van bijna al haar middeleeuwse muren.               Het interessantste bevindt zich echter buiten de muren, op een heuvel vlakbij. Tot de pest in 1348 toesloeg, bevond zich hier het hart van de stad. Twee interessante romaanse kerken getuigen daarvan.

 

De basiliek van San Pietro staat  boven op de heuvel, in de schaduw van twee enorme middeleeuwse wachttorens. Op het voorplein zijn enkele Etruskische sarcofagen neergezet.  De basiliek heeft een opvallende vloer met kleurige geometrische figuren, geen mozaïek maar cosmetesque, een vroeg-middeleeuwse vorm van inlegwerk met brokken steen gered uit ruïnes. Ook in de crypte werden materialen gerecupereerd: de zuilen zijn geleend uit Romeinse villa's.  Rondom het  roosvenster op de gevel enkele  intrigerende, weinig christelijke symbolen, van mensenetende griffioenen, een driekoppige zeegod tot zelfs een Atlas die de wereld torst en afkomstig zou zijn uit een Etruskisch graf.

Aan de voet van de heuvel staat de Santa Maria Maggiore waarin fresco's met vreemde taferelen uit het Laatste Oordeel te zien zijn.

           

Chiesa di San Pietro, Tuscania                   Helaas kunnen we niet in de kerk  wegens restauratiewerkzaamheden. Jammer.

    

 Tijdens een wandeling door het stadje zien we de Etruskische resten gewoon op tuinmuren gemetseld.

 

 

 

    
We zijn ook nog aan zee geweest. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rome, San Paolo buiten de muren, een wandeling waard!

 

 

 

Het is in Rome een hele tippel, maar we willen het lopend doen: naar de "San Paolo buiten de muren" . En het is best te doen en bovendien de moeite zeer waard. 

 

De Sint-Paulus buiten de Muren (San Paolo fuori le Mura) is een basiliek in Rome en een van de vier pauselijke basilieken van de stad. Ze werd in opdracht van keizer Constantijn als een kleine basiliek boven het traditionele graf van de apostel Paulus gebouwd, gelegen aan de Via Ostiensis in Rome. De oudchristelijke basiliek werd ingewijd op 18 november 324, tegelijk met de eerste Sint-Pietersbasiliek.

 

Grappig detail: hier werd in 1964 onze prinses Irene katholiek herdoopt door kardinaal Alfrink.

 

Het is een groot complex en de kerk zelf heeft ook enorme afmetingen: 80 m breed, 150 m lang en de toren is 73 m hoog.

    

   

  

De kloosterhof is van grote schoonheid.

 

           

 

 

 

 

 

Een andere dag zijn we naar de Via Appia gewandeld. Ook dat is een hele wandeling in de warmte, maar ook dat was zeer de moeite waard. Helaas heb ik daar geen dia's van.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 Tivoli, Villa van Hadrianus / Villa Adriana     

 

     

 Thermae

 

   

   

   

Kariatide

   

   

 

 

Terug op de camping: 

 

   

 's Avonds op de camping bij Bracciano; het meer.

    


 

 

 

 

 

 

 Terug via het Gardameer en Sirmione

 

 

 

 Op de terugweg staan we nog en paar dagen aan het Gardameer, op camping San Francesco bij Desenzano del Garda.

 

Je staat bij het meer (vlak eraan kost extra) en je kunt lopend naar het schiereiland van Sirmione.  Een wandeling om het schiereiland is leuk om te doen. Vanaf de camping is dat trouwens wel een flinke wandeling.

 

Elders op deze website vind je meer info over Sirmione, het Gardameer en de camping San Francesco.

 

    

  

Wandelen over Sirmione is heerlijk, want je hebt aan beide kanten de zee op dit schiereiland in het zuiden van het Gardameer. 

     

 

    

Le Grotte di Catullo.  Romeinse ruïnes op de punt van het smalle schiereiland. Je  kunt er heerlijk wandelen tussen de ruïnes.  Voor de toegang tot de ruïnes moet worden betaald.(in 2005: € 4).  Je hebt er prachtige uitzichten over het meer.

   

   

  Deel van het kasteel van Scaliger

 

 

In Duitsland kamperen we nog één nacht op Azur Camping Altmühltal in Kipfenberg.

naar boven