De Hervormde kerk van Pesse

Hits: 3151

DE HERVORMDE KERK VAN PESSE 

door © Lammert Metselaar; recente kleurenfoto's: H. Woudenberg

Toen de leden van de boerschap Pesse na de inwijdingsdienst in 1871 hun kersverse kerkgebouw verlieten, hadden ze een heel ander uitzicht dan wat de bezoekers van de laatste dienst in 2016 in hetzelfde gebouw zagen toen zij voor het laatst over dezelfde drempel stapten. Nu achter de auto’s op de parkeerplaats een groene wei met een autoweg op de achtergrond, toen aan de overkant van de brede zandweg nog bruin-paars nagloeiende heidevelden, waar doordeweeks scheper Okken de schapen van de boerschap hoedde. Het was ongetwijfeld een gure herfstdag, die 26e november 1871. Het napraten over de eerste dienst moest desondanks in de openlucht gebeuren, want een bijgebouw had de kerk toen nog niet meteen. De gesprekken zullen zijn overheerst door gevoelens van voldoening en ook wel van enige trots. Er was immers lang gestreden voor dit eigen kerkgebouw. Helaas ook intern. En nu het er stond, was het een stenen monument voor de onafhankelijkheid en vasthoudendheid van hun dorp. 

 

 Dit artikel wordt t.z.t. vervangen door een uitgebreider artikel met meer en andere foto's, dit alles n.a.v. mijn boek: 145 jaar Hervormde kerk van Pesse en de voorgeschiedenis; Pesse 2017. 

 

 

 

De Hervormde kerk in Pesse met op de voorgrond het heideveld met schaapskudde. Een beeld van voor de oorlog. Rechts ervan is het bijgebouw Soli Deo Gloria te zien; links de toenmalige pastorie. 

naar boven