Rondje Oostzee: Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden, Denemarken

on 09 augustus 2018
Hits: 1182

De Historische Hanzeroute: Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken


Rondje Oostzee. Of: een tocht door Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken, met als samenbindend thema: de rijkdom van de Hanzesteden in dit gebied en wat er nu nog van over is. In negentien dagen, in mei-juni 2018,  bezochten we 13 hotels en maakten we wandelingen, meestal met toelichting van deskundige gidsen, in o.a. Rostock, Szczecin, Gdansk, het Malbork kasteel, Vilnius, het Rundale paleis, Riga, Sigulda, Pärnu, Tallinn, Helsinki, Stockholm, Kalmar, Malmö, Kopenhagen, Lübeck en Hamburg.
In dit artikel krijgt u veel informatie over de Hanze, over de bezochte steden en plaatsen en vooral ook weer veel foto's! 

DIT ARTIKEL IS NOG IN OPBOUW. HET WORDT DUS NOG UITGEBREID. KOM DAAROM NOG EENS TERUG!

 Het streven is om dit omvangrijke artikel dit najaar (2018) gereed te hebben... 

 

 

 

 De historische Hanzeroute

 

 
Tocht langs  Hanzesteden en andere plaatsen rondom de Oostzee en Baltische Zee.


In mei-juni van 2018 maken wij met reisorganisatie SRC in Groningen een busreis van plm. 4200 km rond de Oostzee. We hebben de beschikking over een zgn. first class bus, dat is een bus voorzien van leren fauteuils in een opstelling van een rij van twee en een rij van één stoel in de breedte. In totaal konden er geloof ik zo’n veertig personen in maar onze groep bestond slechts uit 19 personen plus een reisleider van SRC en uiteraard de chauffeur. We hadden dus alle ruimte. Natuurlijk was er een toilet voor noodgevallen en koffie- en theemogelijkheid aanwezig. Voorin was altijd gekoeld water (tegen betaling).


We bezoeken tijdens de reis van 19 dagen in totaal 13 hotels, de overnachting op de boot van Tallinn naar Stockholm meegerekend. We slapen maximaal twee nachten in één hotel. De hotels zijn alle van goede kwaliteit, maar verschillen onderling nogal, bij voorbeeld qua dienstverlening, de kwaliteit van de bedden en het ontbijt, de grootte van de kamer en de ligging. Soms is die ligging niet fijn bij voorbeeld aan de rand van een industrieterrein, maar dan wel dicht bij het centrum van de te bezoeken stad. Enkele hotels sprongen eruit qua sfeer. Ik denk aan het fraaie hotel Gut Gremmelin in Noord-Duitsland en het oude maar fijne Stadshotell in het Zweedse Kalmar.

 de SRC-bus in Rostock (Duitsland)

 

 en in Olsztyn (Polen)

 en in Riga (Letland) 

 


De reis vertrok vanuit Groningen. Dat maakte deze verre reis voor ons apart, want tot nu toe startten al onze verre reizen met een vlucht vanaf Schiphol. Nu reisden we relaxt met de trein naar Groningen, namen eerst nog een lekkere cappuccino bij Bartisto en toen reed de bus voor. Het niet hoeven rondhangen op vliegvelden en niet uren in een te krappe vliegtuigstoel zitten ervoeren wij als een groot voordeel. De vakantie begon al echt op dag 1.
De hele tocht werden we door dezelfde chauffeur van busmaatschappij Lanting gereden. De reisleider van de reisorganisatie SRC-Cultuurreizen in Groningen was de hele tocht onze organisator en gids. Over beide heren niets dan goeds!


Het verbindende thema van deze reis was: De Duitse Hanze. In totaal bezochten we 13 steden, waarin we een stadswandeling maakten. Daaronder ook een paar steden die niet Hanze-steden waren, zoals Helsinki en Kopenhagen. De laatste was juist een duidelijke opponent van de Hanze, maar paste daarom ook weer wel in het thema. En ook enkele bezienswaardigheden die niet meteen met de Hanze te maken hadden maar wel “op onze weg kwamen”, hebben we natuurlijk bezocht, zoals het kasteel Malbork en het paleis Rundale.

BOEKEN

Als voorbereiding op een reis (her)lees ik vaak een of meer boeken die me alvast in de sfeer kunnen brengen. ik heb het dan niet over de reisgidsen en reisblogs etc. maar over romans of historische verhalen.

Ik doe hier een paar suggesties:

Verderop noem ik een paar keer het boek van Jan Brokken: Baltische zielen.

Dit boek vertelt veel over de sfeer van de te bezoeken landen, over de historische achtergronden en over beroemde en/of karakteristieke personen uit de Baltische landen. Zeer aanbevolen!

Wat lichter van toon is Henning Mankell: Honden van Riga. Dit spannende, tamelijk vroege boek uit de beroemde serie over inspecteur Wallander doet Wallander belanden in het Riga van de overgang van Sovjetstaat naar onafhankelijke natie, of liever in de aanloop naar die omwenteling. Juist die onbestemdheid: welke kant zal het opgaan?, wat zullen de Russen doen? wie is te vertrouwen en wie heult met de bezetter? juist die vragen beheersen het boek. Daarom niet alleen om de spanning maar ook als achtergrondliteratuur zeer aanbevolen. 

Ten slotte noem ik een wat ouder boek dat ik heel lang geleden voor het eerst las en dat ik weer opdiepte van een van mijn boekenplanken: Aar van de Werfhorst: Volcmar de Ommelandvaarder

Vast niet meer nieuw te koop maar wellicht op boekwinkeltjes.nl. Het boek schetst het rauwe en bewogen leven van Volcmar, een visser van het eilandje Ens. Eiland ja, want dit boek speelt in de hoogtijjaren van de Hanze: 13e á 15e eeuw; (het boek laat de tijd in het midden).  Vanuit de rijke en machtige Hanzestad Kampen maakt Volcmar vooral reizen naar Gotland, dat voor de Zweedse kust ligt. Ook het lezen van dit boek kan ik aanbevelen, hoewel het natuurlijk al wat ouder is. (1938). 

 

Een boek waar ik zelf nog niet aan toegekomen ben is Koggen, Kooplieden en Kantoren
De Hanze, een praktisch netwerk, door Hanno Brand. Dit benadert de Hanze wetenschappelijk. 

 

Op Bibliotheek.nl staan veel meer titels over de Hanze, ook kinderboeken. 

 Als reisgids gebruikten wij naar tevredenheid de Capitool reisgids Estland, Letland & Litouwen

 


Nu eerst iets meer over de Hanze.

naar boven