22
mei

Roemenië, een verslag van een elfdaagse reis door centraal en noord Roemenië

Het land was ons eerlijk gezegd tamelijk onbekend. Natuurlijk leefden we in 1989 mee met de opstand tegen Ceausescu, maar daarna werd het in Nederland vrij stil wat nieuws over dit land betreft.  Dat Roemenië een land is met een grote cultuur, wisten wij minder. We hebben op deze reis heel veel van die cultuur gezien én gehoord, mede dankzij onze bekwame reisleidster.  "Jullie Nederlanders zijn nu in een heel veilig land. Alle Roemeense criminelen zitten immers in Nederland!" Met deze ironische woorden worden we welkom geheten in Roemenië. Het stipt meteen een oordeel aan dat veel Nederlanders klaar hebben en het duidt toch ook wel aan dat Roemenen zich wel storen aan ons vooroordeel dat veel Roemenen die naar Nederland komen, crimineel zijn.  Wij hebben in ieder geval op deze reis veel aardige Roemenen getroffen, genoten van hun gastvrijheid, hun cultuur en gewoonten. Ik noem van de gewoonten het paaseieren beschilderen, van de cultuur de vele bijzonder beschilderde kloosters die we mochten bezoeken, de gulle gastvrijheid van de 'boeren' van Sibiel waar we logeerden, de pracht van het Jugendstil Cultuurpaleis van Targu Mures, de ruige natuur van de Karpaten, ach, er was zoveel. Lees het verhaal!

Lees verder
09
aug

De Historische Hanzeroute: Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken


Rondje Oostzee. Of: een tocht door Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland, Finland, Zweden en Denemarken, met als samenbindend thema: de rijkdom van de Hanzesteden in dit gebied en wat er nu nog van over is. In negentien dagen, in mei-juni 2018,  bezochten we 13 hotels en maakten we wandelingen, meestal met toelichting van deskundige gidsen, in o.a. Rostock, Szczecin, Gdansk, het Malbork kasteel, Vilnius, het Rundale paleis, Riga, Sigulda, Pärnu, Tallinn, Helsinki, Stockholm, Kalmar, Malmö, Kopenhagen, Lübeck en Hamburg.
In dit artikel krijgt u veel informatie over de Hanze, over de bezochte steden en plaatsen en vooral ook weer veel foto's! 

DIT ARTIKEL IS NOG IN OPBOUW! HET WORDT DUS NOG UITGEBREID. KOM DAAROM NOG EENS TERUG!

 Het streven is om dit omvangrijke artikel dit najaar (2018) gereed te hebben... 

 

Lees verder
02
aug

Schotland juni 2014

Een uitgebreide fotoreportage met reisverslag vanuit het gehucht Ford bij Kilmartin, aan de westkant van Schotland ten zuiden van het bekende Oban

en vanuit het gehucht Enochdu/ Straloch, oost-noord-oost van Pitlochry in de Highlands, ten zuiden van de Cairgorms National Park

We logeren in twee particuliere cottages, bezoeken veel kastelen en wandelen in de natuur. En natuurlijk maken we een bezichtiging en proeverij mee in een beroemde whiskystokerij. 

Het is niet echt een 'verre' reis, maar dit artikel past ook niet bij de kampeerreizen, dus vandaar dat het bij deze categorie staat. Bekijk de ruim 500 foto's!

Lees verder
naar boven