Fotografie op deze website en mijn fotouitrusting

on 28 januari 2015
Hits: 5455
Foto's bewerken doe ik...

 ...uiteraard wel voor publicatie op internet. Het bewerken beperkt zich hoofdzakelijk tot datgene wat ik vroeger in de donkere kamer ook al deed toen ik zelf foto's vergrootte en afdrukte: belichting bijstellen, schaduwen wat verzachten, te lichte delen wat tegenhouden, tegenwoordig: via het histogram de belichting optimaliseren, soms de kleurbalans corrigeren en natuurlijk: bijsnijden voor een optimale compositie.

 

Natuurlijk zijn de fotobestanden die u ziet, zeer verkleind.  Om een foto mooi te kunnen afdrukken, moet het bestand veel groter zijn dan de bestanden zoals ze op deze site staan. Daarom bied ik u de mogelijkheid om een fotobestand te kopen. 

Op alle getoonde foto's zit copyright. Zou u echter een van de foto's wel aan de muur willen of hem gebruiken voor andere doeleinden, dan kan dat. 

De meeste van de getoonde foto's zijn voor een redelijke prijs bij mij te koop, d.w.z. als digitaal bestand in jpeg. De grootte van het bestand varieert; de meeste originele foto's zitten tussen ongeveer 2 en 12 MB per foto. 

Neem per e-mail contact op voor meer informatie of via de Contact-pagina. 

 

Met vriendelijke groet,

Lammert 


 

  

 

 

 

 

 

 Voor een artikel op deze website over mijn fotohobby in het verleden, met informatie over de nu bijna antieke toestellen, KLIK HIER. 

 

 

MIJN HUIDIGE FOTOUITRUSTING

                                                     

 

CAMERA

Ik bezat een Pentax K-10D. Een mooi toestel maar toch wat verouderd. Het was wel een sterk toestel want op een cruiseboot op de Yang Tse rivier in China is hij van de zitting van een stoel gevallen op het dek. Het toestel en objectief fotografeerde alsof er niets was gebeurd. Maar de techniek gaat ook in deze sector telkens met sprongen vooruit. 

In 2012 heb ik daarom de K-10-body ingeruild voor een nieuwe Pentax K 5 body, een heel mooie 16,3 megapixel digitale spiegelreflex, met in-camera 'shake-reduction', een bruikbare gevoeligheid tot 6400 Iso zonder storende korrel,  maar maximaal zelfs 12800 Iso. De camera is ergonomisch  gezien fantastisch goed gebouwd, hij ligt zo lekker in de hand dat je met een niet te zwaar objectief hem met één hand zou kunnen hanteren. Ook de menustructuur en de knoppen maken dat het met deze camera heel plezierig fotograferen is. De camera kreeg van DPreview.com een goede beoordeling en een score van 8,3. Ik heb me afgevraagd of het tijd wordt voor de Pentax K-3. Die is nog aardig duur en de sprong die in met dat toestel zou maken is veel kleiner dan die ik maakte van K-10 naar K-5. Op advies van mijn handelaar (Foto Anno Bakker Hoogeveen) heb ik er nog even van afgezien. Dan liever een paar mooie objectieven erbij. 

 

  

de Pentax K 5, een uitstekend bruikbaar toestel voor alle doeleinden voor de wat meer eisende amateur. Ik ben er uiterst tevreden over. 

                                                         

 

De Pentax K-5 is een zeer compact gebouwd toestel, stofdicht,  zeer ergonomisch doordacht met fijne grip en handige knoppen en duidelijke menustructuur. Hij is robuust en kan heel wat hebben. Mijn vorige K-10D is in China een keer van een stoel gevallen en functioneerde daarna alsof er niets gebeurd was. Dat probeer ik met mijn K-5 liever niet uit, maar ik heb er alle vertrouwen in. Fijn is ook dat je als het moet met 1600 Iso nog prima kunt fotograferen. Pas bij Iso 6400 zie je storende korrel. Met een WR objectief van Pentax (zie hieronder de macrolens) is de combinatie zelfs spatwater bestendig. 

 

 

 vijf op een rij

 v.l.n.r. de macrolens, de supergroothoekzoom (10-20 mm), de portretlens, de universele 18- 250 mm en de telezoom tot 300 mm. 

 

Belangrijker dan het toestel waarmee je fotografeert, zijn de lenzen die je erop gebruikt. Als je moet kiezen, neem dan een wat simpeler (goedkoper) toestel en vooral een paar goeie lenzen. 

Ik heb meestal voor Sigma gekozen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. 

Ik gebruik vijf objectieven. Een Sigma 17-70 mm (voor o.a. portretten) , een Sigma 70-300 mm telelens en een Sigma 18-250 mm. Met dat laatste objectief hoef ik niet meer te wisselen. Dat is vooral op reis erg handig en daar maak ik nu eenmaal mijn meeste foto’s. Deze lens is mijn ‘werkpaard’. Verder een 10-20 mm super groothoeklens en de Pentax 100 mm macrolens. ik heb ook nog een Samyang 500 mm spiegeltelelens, maar die gebruik ik niet veel. 

 

De 18-250 mm zoomlens heeft al op veel plaatsen in de wereld gewerkt, langdurig boven de 4000 meter hoogte in de Andes, in de droge, stoffige hitte van de Atacamawoestijn maar ook in de vochtige hitte van het regenwoud van Costa Rica en Panama. Op reis heb ik vaak geen tijd voor het wisselen van objectieven; bovendien ben ik een luie fotograaf die in de hitte niet graag sjouwt met een tas vol met glaswerk... Het merendeel van de foto's op deze website is met deze lens gemaakt. 

Ik heb in 2017 voor onderweg een 'travelcamera' aangeschaft. De Nikon Coolpix B 700.  60 keer optische zoom en filmen in 4K. Erg handig en goed toestel. 

In oktober 2011 heb ik een supergroothoek zoomlens aangeschaft: een Sigma 10-20 mm. Een erg mooie lens voor 'erbij'. Hoewel je daarmee wel wat vertekening krijgt, geeft het vaak wel grappige effecten. Het is net geen fish-eye maar het is wel zo'n lens waarbij je moet oppassen 'dat je eigen tenen er niet bij op komen'. In de natuur is enige vertekening meestal niet erg. Het mooiste van zo'n supergroothoek is natuurlijk dat je 'er veel op krijgt' wat vooral bij weidse landschappen handig is, maar vooral ook dat dit gepaard gaat met een enorm grote scherptediepte. Daarnaast bezit ik nog wat macro-voorzetlenzen die passen op de 17-70 mm. 

 

 

MACRO

In februari 2015 heb ik een echte macrolens gekocht: de Pentax 100 Macro WR (van ‘water resistant’). De 2.8/ 100 mm gaat tot een afbeeldingsmaatstaf van 1:1, dat wil zeggen dat in die stand (het dichtst bij op 30 cm afstand) het te fotograferen object even groot op de sensor komt als het in werkelijkheid is. Dus een bloem van 2 cm lang staat dan ook 2 cm lang op de sensor. Omdat je elk beeld vergroot bekijkt, zelfs op het schermpje op de camera al, laat staan op de tablet of monitor of op tv of het projectiescherm, zie je de bloem dan enorm vergroot. Nadeel is de uiterst geringe scherptediepte die je hebt bij die opnamen. Hoe dichterbij, hoe minder scherptediepte en dan gaat het om millimeters! Dat is natuurlijk enigszins te ondervangen door te flitsen. De fotozaak waar ik mijn macrolens kocht, Pentax specialist Foto Anno Bakker in Hoogeveen, had juist toen een ingeruilde ringflitser staan van Pentax, een AF 140. Zo’n flitser past voor op de lens, eromheen. Die kon ik voor een heel redelijke prijs kopen. Het nieuwe type hiervan, de AF160,  koop je niet onder de € 500 op internet. Ik flits hiermee op f22 op 1/160ste seconde. Gevolg: minder bewegingsonscherpte en een grote(re) scherptediepte. Ideaal. Want werken met een statief is in veel gevallen in de natuur toch niet mogelijk en ik heb er een hekel aan. Zo kun je uit de hand scherpe macrofoto’s maken. En voor veel onderwerpen is het ook nog een voordeel dat de achtergrond heel donker tot zwart wordt. Ik ben erg blij met deze combinatie. Er gaan weer nieuwe fotowerelden voor me open…

  Pentax K-5 met macrolens 

  de macrolens met de ringflitser erop

 

De Pentax AF 140 ringflitser  maakt dedicated flitsen mogelijk met f5.6 en f22. Vooral het laatste diafragma geeft veel meer scherptediepte, wat bij echte macrofotografie erg fijn is. Het geeft net een aantal millimeters scherpte meer. Bij licht gekleurde bloemen bv. kan ik de lensopening zelfs nog verder dichtknijpen (of de belichting corrigeren). Bij insecten fotograferen is het soms irritant dat je even moet wachten tot de condensor weer is opgeladen. Verder vind ik de ringflitser een 'onmisbaar'  extra voor macrofotografie. Hij werkt op 4 penlites. 

 
 

Mijn vrouw heeft een compacte digitale Sony HX 300 met 50 x optische zoom! Die zoom reikt verder dan mijn 300 mm telelens. En een prima werkende optische stabilisatie, zodat je de zoom ook tot het eind kunt gebruiken, met enige steun onder de handen. 

 

 HEB JE VRAGEN OVER HET BOVENSTAANDE, AARZEL NIET EN MAIL ME ! Zie de welkom-pagina (Home) 

 

Lammert, maart 2015

 

naar boven